Patru posibile locuri de coborare pe Marte, toate situate relativ aproape de ecuator, au fost selectionate pentru descinderea pe planeta rosie, programata pentru anul 2019, a modulului robotizat al sondei spatiale ruso-europene ExoMars, a anuntat Agentia Spatiala Europeana.

Potrivit AFP, unul dintre principalele obiective ale acestui proiect comun initiat de ESA si Roscosmos (Agentia spatiala rusa) consta in a afla daca formele de viata au existat vreodata pe planeta rosie.

Programul prevede lansarea a doua misiuni pe Marte, fara echipaje umane la bord. Prima dintre ele, o sonda orbitala, cu un modul de testare a procedurii de coborare pe planeta, va fi lansata in ianuarie 2016. Ea va ajunge la destinatie dupa noua luni. A doua consta in lansarea, in mai 2018, a unui modul robotizat, care se va plasa pe suprafata martiana in ianuarie 2019, scrie MEDIAFAX.

Cele patru locuri posibile de coborare pe Marte care au fost retinute - Mawrth Vallis, Oxia Planum, Hypanis Vallis si Aram Dorsum - "sunt toate situate relativ aproape de ecuator", a precizat ESA intr-un comunicat de presa.

"Suprafata planetei Marte este in prezent un mediu ostil pentru organismele vii, insa forme primitive de viata au putut sa existe acolo, atunci cand clima era mai calda si mai umeda, in urma cu 3,5 miliarde-4 miliarde de ani", a declarat Jorge Vago, cercetator la ESA si participant la proiectul ExoMars.

"Din acest motiv, locul de coborare trebuie sa se afle intr-o regiune cu roci stravechi, unde apa lichida a existat in trecut din abundenta", a explicat el.

Modulul robotizat al misiunii ExoMars va fi capabil sa foreze in scoarta martiana pana la o adancime de doi metri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.