Prima femeie care a zburat singura in jurul lumii, Geraldine "Jerrie" Fredritz Mock, a murit miercuri, la varsta de 88 de ani, in locuinta sa din Florida.

Geraldine Mock, originara din Newark, statul american Ohio, era cunoscuta local sub apelativul "casnica zburatoare". Pe 19 martie 1964, la varsta de 38 de ani, Mock a plecat din Columbus, Ohio, la bordul unui avion Cessna 180, din 1953, cu un singur motor, numit "Spirit of Columbus", potrivit Smithsonian Institution's National Air and Space Museum Archives.

Dupa 29 de zile si 37.180 de kilometri parcursi in zbor, micuta femeie - avea 1,50 metri inaltime si 45 de kilograme -, mama a trei copii, a aterizat in siguranta pe aerodromul din Columbus de pe care a plecat in curajoasa calatorie, la 27 de ani dupa ce mult mai faimoasa Amelia Earhart a incercat, dar a esuat sa inconjoare globul la bordul unui avion.

Geraldine Mock a fost decorata, in 1964, de presedintele american Lyndon B. Johnson cu insemnele Federal Aviation Administration's Exceptional Service.

In ciuda mai multor recorduri pe care Mock a reusit sa le doboare, putini sunt cei care au stiut in epoca despre zborul sau si importanta lui istorica, a spus Mary Kelley, sotia lui Bill Kelley, care a finantat construirea unei statui a "casnicei zburatoare" in centrul orasului natal al acesteia, Newark, la 45 de kilometri nord-est de Columbus, scrie MEDIAFAX.

"A fost o femeie tacuta si discreta si nu si-a dorit niciodata atentia publicului", a spus Kelley. "Cand strangea bani pentru statuie, Bill a trebuit sa explice tuturor cine este Geraldine Mock", a mai spus prietena de familie.

Mock a fost printre primele femei care au studiat inginerie aeronautica la Universitatea de stat din Ohio si a inceput sa piloteze avioane in 1958, la varsta de 32 de ani. Geraldine Mock a scris cartea "Three-Eight Charlie" (Trei Opt Charlie, referinta la indicativul N1538C, folosit de avionul utilizat pentru inconjurul lumii, n.r.) despre calatoria sa in jurul lumii. Volumul a fost republicat anul acesta, la celebrarea a 50 de ani de la eveniment.

Citeste si:
Iancu Sterp, luat în vizor din cauza comportamentului de la...
Iancu Sterp, luat în vizor...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.