Prima "gradina zoologica interactiva dedicata microbilor" din lume si-a deschis portile la Amsterdam, marti, in onoarea acestor creaturi minuscule care reprezinta totusi doua treimi din organismele vii de pe Terra si sunt considerate esentiale pentru viitorul planetei, informeaza AFP.

Aceasta gradina zoologica insolita, in care este expusa o vasta colectie de microbi, a fost conceputa de directorul de la Artis, Gradina Zoologica Regala din Amsterdam. Dupa 12 ani si 10 milioane de euro investite, "Micropia" a fost inaugurata marti, chiar langa Artis. "Gradinile zoologice au tendinta de a arata doar o parte din natura, in special animalele mari", a declarat Haig Balian, directorul de la Artis. "Astazi, vrem sa prezentam micro-natura", a spus acesta, scrie MEDIAFAX.

Haig Balian spune ca importanta microbilor a fost intotdeauna subestimata dupa descoperirea lor in secolul al XVII-lea de cel care este considerat parintele microbiologiei, olandezul Antonie van Leeuwenhoek. Virusurile, ciupercile si bacteriile sunt adeseori asociate cu bolile, dar ele sunt de asemenea esentiale pentru supravietuirea oamenilor si joaca un rol tot mai important pentru viitorul omenirii si al planetei.

"Microbii sunt peste tot, trebuie deci sa existe microbiologi capabili sa lucreze in toate sectoarele, de exemplu in spitale, in industria alimentara, in cea petroliera si in cea farmaceutica", a adaugat Haig Balian.

In zilele noastre, microorganismele sunt deja utilizate pentru a produce biocarburanti, pentru a fabrica noi tipuri de antibiotice si pentru a ameliora randamentul agricol. Numeroase experimente au confirmat potentialul lor pentru utilizari variate precum productia de electricitate, ranforsarea fundatiilor cladirilor si lupta contra cancerului.

"Interesul pentru microbiologie nu va creste niciodata daca il lasam in obscuritate, abandonandu-l doar pentru cativa experti. Vrem sa aratam vizitatorilor ca totul este interconectat in natura si ca microbii joaca un rol fundamental", a adaugat directorul de la Artis.

Citeste si:
Locuri pe care le poți vedea gratuit în Amsterdam
Locuri pe care le poți vedea...

Fiecare persoana adulta are in corpul sau aproximativ 1,5 kilograme de microbi, fara de care ar muri.

Cea mai mare parte din aceasta gradina zoologica, prima de acest fel din lume, seamana cu un laborator. Mai multe randuri de microscoape conectate la ecrane uriase prezinta tot felul de microorganisme. Putin mai departe, vizitatorii pot sa observe printr-o fereastra un laborator adevarat in care sunt cultivate diverse tipuri de microbi si pot sa se regaseasca in fata unui model urias de virus Ebola, care face in prezent ravagii in Africa de Vest. Mergand spre primul etaj al gradinii zoologice, un ecran urias plasat pe tavanul liftului arata, printr-o lentila ce are forma unui ochi supradimensionat, toate organismele vii de pe pleoapele vizitatorilor.

Vizitatorii pot, de asemenea, sa observe microbii in timp ce se reproduc, gratie unui microscop 3D special construit pentru noua gradina zoologica, si pot sa scaneze microbii si sa identifice in acest fel numarul si locurile in care traiesc microbii de pe corpurile lor. Cuplurile de indragostiti vor putea sa se sarute in fata unui dispozitiv denumit "Kiss-o-Meter" care indica numarul de microbi schimbat de cei doi parteneri in timpul acelui sarut.

Citeste si:
STUDIU: Telefoanele favorizează transmiterea microbilor mai mult...
STUDIU: Telefoanele...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.