Un mod de a ascunde vederii obiecte masive folosind lentile ieftine si deja disponibile pe piata a fost descoperit de cercetatorii americani.

Sistemul de camuflare optica realizat de specialistii de la Universitatea din Rochester, statul american New York, permite ascunderea unui obiect, in timp ce restul obiectelor din jurul acestuia sunt vizibile, iar imaginea lor nu este deformata.

"Multi oameni au lucrat ani de zile la diferite aspecte ale camuflarii optice", a declarat John Howell, profesor de fizica la Universitatea din Rochester. Sistemul de camuflare, intitulat "Rochester Cloak", seamana mai degraba cu echipamentele din cabinetul unui medic oftalmolog. Astfel, atunci cand un obiect este plasat in spatele lentilelor, acesta dispare. Alte metode de camuflare optica anterioare erau complicate, scumpe si nu puteau ascunde obiecte tridimensionale cand acestea erau privite din unghiuri diferite, au explicat cercetatorii.

"Din ce stim noi, acesta este primul sistem de camuflare optica care este capabil sa ascunda vederii un obiect tridimensional, din orice directie ar fi privit acesta", a declarat Joseph Choi, un student care a participat la crearea sistemului la Universitatea din Rochester, institutie renumita pentru cercetarile sale in domeniul opticii. In testele pe care le-au efectuat, cercetatorii au reusit sa faca invizibile o palma umana, un chip si o rigla, fiecare dintre acestea devenind "invizibile", in timp ce obiectele din spatele lor erau vizbile.

Implicatiile descoperirii sunt nelimitate, potrivit cercetatorilor. "Cred ca sistemul ar putea fi folosit pentru ascunderea unei remorci a unui camion, astfel incat soferul sa poata vedea exact ce este in spatele sau. Poate fi folosit in operatiile chirurgicale, in armata, in designul interior, in arta", a mai spus Choi. Sistemul optic al cercetatorilor americani nu produce nicio distorsiune a imaginii obiectelor aflate in planul al doilea fata de obiectul camuflat. De asemenea, sistemul poate fi realizat cu costuri foarte mici. Cei doi cercetatori au cheltuit putin peste 1.000 de dolari pe materialele folosite si cred ca ar putea reduce si mai mult costurile.

Citeste si:
TOP 10 cele mai scumpe oraşe din lume în 2022
TOP 10 cele mai scumpe oraşe...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.