Peste 50 la suta dintre parinti spun ca prima reactie atunci cand copilul face ceva gresit esta sa ridice vocea sau sa tipe, aproape o treime cred ca pedeapsa este un rau necesar, iar 11 la suta isi trag copiii de par sau de urechi cand acestia gresesc, rezulta dintr-un studiu UNICEF.

Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie, Departamentul pentru egalitate de sanse din Ministerul Muncii si UNICEF au lansat, marti, o campanie de combatere a violentei impotriva copiilor. Presedintele ANPDCA, Gabriela Coman, a declarat ca anul trecut, la nivel national, 12.192 de copii au fost abuzati, neglijati sau exploatati, iar 11.466 dintre cazuri au fost in familie.

"Exista diverse forme de comportamente violente, cazurile cele mai raspandite fiind in comunitatile de romi si in mediul rural. In perioada 2010 - 2013 a crescut cu sapte la suta numarul de cazuri de violenta raportate", a precizat Gabriela Coman. Ea a atras atentia ca exista o toleranta crescuta fata de violenta, iar copiii povestesc intr-un "mod dezarmant" despre o tragedie prin care au trecut, pentru ca agresiunile li se par normale, atat timp cat in comunitate nimeni nu reactioneaza la violenta, scrie MEDIAFAX.

"Violenta poate afecta sever, uneori ireversibil, dezvoltarea emotionala a copilului", a subliniat presedintele ANPDCA.

Un studiu facut de UNICEF arata ca, in foarte multe cazuri, climatul familial este nefavorabil dezvoltarii copiilor. Astfel, in 26,1 la suta dintre familii certurile au loc lunar, de cateva ori pe saptamana sau chiar zilnic.

"In familiile in care certurile apar cu o frecventa ridicata exista o tendinta mai mare ca acestea sa se petreaca in preajma copiilor. Certurile dintre parinti se ivesc de obicei din cauza problemelor financiare cu care familia se confrunta. Situatia este agravata de lipsa de implicare a persoanelor care asista sau iau la cunostinta despre astfel de situatii, de toleranta si «discretia» actorilor locali cu privire la aceste aspecte. Majoritatea parintilor declara ca pedeapsa nu este necesara sau ca nu este cea mai buna solutie. Cu toate acestea, 30,1 la suta dintre parinti considera pedeapsa drept un rau necesar si apeleaza la ea pentru a disciplina copilul", rezulta din studiu.

Citeste si:
Studiu Infografic: Profilul clienților sistemelor fotovoltaice în...
Studiu Infografic: Profilul...

Mai mult decat atat, 27,2 la suta dintre parinti sunt de acord cu expresia "unde da mama creste", iar 16 la suta dintre ei cred ca "bataia este rupta din rai". De asemenea, 54 la suta dintre parintii intervievati declara ca prima lor reactie atunci cand un copil face o "boacana" este sa ridice vocea sau chiar sa tipe la el, iar 11 la suta declara ca prima lor reactie este sa ii traga de par sau de urechi.

"Aceasta realitate atrage atentia asupra faptului ca parintii nu au la indemana strategiile care sa ii ajute sa gestioneze educarea copiilor prin metode constructive. Cercetarea calitativa arata ca parintii sau autoritatile locale nu mentioneaza aproape deloc rolul sau posibilitatea ca serviciile de protectie sociala sa intervina in cazurile de violenta domestica sau violenta impotriva copiilor. Desi se cunoaste situatia din familii, autoritatile nu intervin daca nu exista o plangere oficiala impotriva abuzatorului sau atunci cand cazurile nu sunt cu adevarat grave. Acest fapt, coroborat cu lipsa unor programe constante de prevenire a violentei domestice, permit reproducerea situatiilor de violenta", arata initiatorii studiului.

Citeste si:
Părinții, ghizi pentru copiii lor. Sfaturi practice pentru...
Părinții, ghizi pentru copiii...

Specialistii considera ca numarul de cazuri raportate reflecta doar o mica parte din cazurile de violenta inregistrate de fapt.

Potrivit UNICEF, una dintre principalele probleme este ca violenta impotriva copiilor, mai ales abuzul verbal si psihologic (cum ar fi tipatul, injosirea, amenintarea etc.) si formele "blande" de pedeapsa corporala (intre care palmuirea, tragerea de par) nu sunt recunoscute ca fiind o problema.

"Violenta domestica este perceputa adesea ca fiind ceva obisnuit si 60 la suta din populatie este toleranta in ceea ce priveste comportamentele violente in cadrul familiei. Chiar si profesionistii care lucreaza cu familiile si ar trebui sa protejeze copiii sunt influentati de aceasta norma sociala. O evaluare a UNICEF a aratat ca doar 54 la suta din cazurile de violenta au fost evaluate corect de catre asistentii sociali, chiar daca ei au fost pregatiti in acest sens. Acest lucru reflecta toleranta culturala profunda in ceea ce priveste violenta impotriva copiilor", se mai arata in studiu.

Citeste si:
DOC și Ada Dumitru s-au luat la bătaie. Cum i-a pedepsit...
DOC și Ada Dumitru s-au luat...

Aceeasi evaluare arata ca proportia cazurilor confirmate este semnificativ mai mare in cazul baietilor decat al fetelor (57 la suta fata de 50 la suta), al copiilor sub trei ani si al adolescentilor peste 15 ani, pentru copii romani decat pentru copii de etnie roma (56 la suta fata de 43 la suta) si in cazul copiilor provenind din familii monoparentale (61 la suta).

"Copii aflati la risc de abuz si neglijare pot fi gasiti in orice tip de gospodarie. Cu toate acestea, cel mai mult sunt expusi copiii provenind din familii numeroase, care traiesc in saracie severa", se arata in studiu.

Din document mai reiese ca cea mai des intalnita forma de disciplinare si pedeapsa este ridicarea vocii, urmata de amenintare si bataie. Specialistii au ajuns la concluzia ca, in Romania, violenta domestica este cauzata de factori precum abuzul de alcool, saracie, un mediu social marcat de diverse forme de violenta si de un model patriarhal al familiei. O alta problema este aceea ca parintii nu au cunostintele si abilitatile de a raspunde la comportamentul copiilor intr-un mod constructiv.

Citeste si:
Actorul Orlando Bloom a mers în Moldova pentru a sprijini copiii...
Actorul Orlando Bloom a mers...

"Cele mai recente cercetari in domeniul dezvoltarii creierului arata ca toate formele de violenta au un impact negativ asupra copiilor. Ii afecteaza atat in copilarie, cat si la maturitate. Copiii victime ale violentei vor avea mai putina incredere in ei insisi si au sanse mai mari sa fie tematori sau sa aiba un comportament violent, sa nu se poata concentra la scoala sau sa aiba dificultati in a-si face prieteni. Exista o legatura clara intre violenta suferita in copilarie si multe din problemele care apar la maturitate. Obezitatea, depresia, abuzul de tutun, alcoolul, drogurile, infarctul, diabetul si cancerul sunt doar cateva dintre ele. Astazi, abuzul verbal impotriva copiilor - cu forme ca tipatul sau umilirea constante – sunt identificate in mod clar ca forme de violenta. Abuzul verbal creeaza o reactie de stres in organismul si creierul copilului, aduce modificari in chimia creierului, ceea ce afecteaza dezvoltarea si sanatatea copilului pentru tot restul vietii sale", a spus reprezentantul UNICEF in Romania, Sandie Banchet.

Campania lansata de UNICEF urmareste informarea si constientizarea publicului cu privire la formele de violenta impotriva copiilor, in special a abuzului verbal, si sprijinirea parintii si familiilor sa adopte metode de disciplinare pozitive.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.