Astrofizicianul Stephen Hawking a confirmat ca este ateu si a argumentat ca stiinta ofera "o explicatie mult mai convingatoare" pentru originea Universului, precizand ca miracolele religioase "nu sunt compatibile" cu faptele dovedite stiintific, potrivit huffingtonpost.com.

"Inainte de a intelege stiinta era normal sa crezi ca Dumnezeu a creat Universul, dar acum stiinta ofera o explicatie mult mai convingatoare", a spus Stephen Hawking intr-un clip video publicat pe pagina de internet a cotidianului spaniol El Mundo.

"Ce am vrut sa spun prin expresia «Sa cunoastem mintea lui Dumnezeu» este ca am sti tot ce ar sti Dumnezeu, daca ar exista unul, dar nu exista. Eu sunt ateu", a spus Hawking. Remarca savantului britanic a venit ca raspuns la o intrebare a jurnalistului Pablo Jauregui, care l-a intervievat pe Stephen Hawking referitor la convingerile sale religioase, scrie MEDIAFAX.

Referinta la "mintea lui Dumnezeu" este o incercare a omului de stiinta de a clarifica un pasaj din celebra sa carte "Scurta istorie a timpului", publicata in 1988, in care Hawking a spus ca oamenii de stiinta "ar cunoaste mintea lui Dumnezeu" daca ar fi descoperit un set unic de principii stiintifice cunoscute sub numele de "teoria tuturor lucrurilor", care ar explica functionarea intregului univers.

Declaratia lui Hawking din cotidianul spaniol nu este prima legata de convingerile sale religioase. In 2011, acesta a declarat pentru ziarul britanic The Guardian ca nu crede in existenta raiului si a vietii de apoi, numindu-le "basme create de oameni carora le este frica de intuneric". In 2007, Hawking a declarat pentru BBC ca nu este "religios in sensul normal". "Cred ca universul este guvernat de legile stiintei. Poate ca legile au fost facute de Dumnezeu, dar Dumnezeu nu intervine pentru a incalca aceste legi", a explicat atunci savantul.

Stephen Hawking, care se deplaseaza cu ajutorul unui scaun cu rotile si comunica prin intermediul unui computer si aunui sintetizator vocal, a fost diagnosticat cu o maladie neuronala degenerativa (scleroza laterala amiotrofica) la varsta de 21 de ani, iar medicii i-au spus in acel moment ca mai avea de trait cel mult doi sau trei ani. Ajuns in prezent la varsta de 72 de ani, Stephen Hawking este unul dintre cei mai apreciati oameni de stiinta din lume, fiind cunoscut pentru lucrarile sale despre gaurile negre si pentru cartea sa "Scurta istorie a timpului" ("A Brief History of Time"), devenita un bestseller international.

Citeste si:
7 fapte despre persoanele stângace susținute de știință pe care nu...
7 fapte despre persoanele...

Fostul sef al catedrei de matematica de la Universitatea Cambridge, un post detinut in trecut si de Isaac Newton, a fost de multe ori criticat in trecut din cauza comentariilor sale despre religie. Cartea sa intitulata "The Grand Design", lansata in 2010, a provocat un scandal urias in randul liderilor religiosi, deoarece Hawking sustinea in acest volum ca nu este nevoie de o forta divina pentru a explica aparitia Universului.

Stephen Hawking, renumit pe plan mondial pentru lucrarile sale despre univers si gravitatie, este autorul volumului "Scurta istorie a timpului" (publicat si de Humanitas, in 2004), una dintre cele mai de succes carti din literatura stiintifica, si al volumului "George si cheia secreta a universului" (aparut si la Humanitas, in 2009). Stephen Hawking a primit titlul de Comandor al Imperiului Britanic in 1982 si este membru al Academiei de stiinte americane.

Citeste si:
Religia ar putea deveni materie opțională la BAC. Cum a reacționat...
Religia ar putea deveni...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.