Unele substante care se dizolva in apele subterane ar putea ajuta la prezicerea momentului in care va avea loc un seism, daca vor creste in concentratie.


"Nu inseamna ca putem deja prezice cutremurele, dar am demonstrat, cel putin, ca ceva se intampla inaintea unui seism",
a declarat profesorul Alasdair Skelton, de la Universitatea din Stockholm, Suedia, cercetatorul sef al carui studiu a fost publicat in Nature Geoscience, conform MEDIAFAX.

"(Descoperirea, n.r) este foarte foarte interesanta, pentru ca arata existenta unui proces caruia ii sunt supuse rocile inaintea cutremurului. Subliniem faptul ca studierea din punct de vedere chimic a compozitiei apelor subterane este o tinta viitoare pentru alte studii referitoare la prezicerea seismelor
", a spus Alasdair Skelton.

Faptul ca schimbarile chimice au fost descoperite inainte de producerea a doua cutremure diferite semnificative este foarte important, pentru ca arata ca nu este vorba despre o simpla coincidenta, potrivit cercetatorului suedez, care sustine ca probabilitatea unei coincidente este 100.000 la unu. Dovada anterioara referitoare la schimbarile de ordin chimic din apele subterane a fost observata la apa de izvor imbuteliata inainte si dupa cutremurul din Kobe, Japonia, din 1995, care a cauzat moartea a 6.400 de oameni. Analizarea apei din Kobe a aratat si atunci modificari de ordin chimic, dar cercetatorii au avut prea putine date pentru a stabili o legatura cu cutremurul, convingatoare din punct de vedere statistic. Schimbarile chimice apar, potrivit cercetatorilor, pe masura ce tensiunea din interiorul rocilor creste, inaintea seismelor, si da nastere unor mici crapaturi care conecteaza intre ele mai multe straturi acvifere, permitand apelor sa se amestece.

Pasul urmator este intelegerea mai buna a procesului prin care aceste modificari au loc si apoi verificarea posibilitatii ca aceste procese sa aiba loc si in alte zone ale globului. Rocile din Islanda sunt de un singur tip, bazalt, si este posibil ca, in zonele unde exista mai multe tipuri de roca, schimbarile chimice sa fie mai evidente.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.