Un studiu recent arata ca tigarile elecronice de fapt favorizeaza depententa de nicotina iar cei care le folosesc renunta foarte greu la fumat.

Cercetarea efectuata asupra pacientilor cu cancer care continua sa fumeze a aratat ca persoanele care folosesc tigari electronice prezinta o dependenta de nicotina mult mai accentuata si au la fel sau mai putine sanse de a renunta la fumat ca si persoanele care prefera tutunul. Studiul, publicat luni, a fost deja contestat de o serie de alti cercetatori , potrivit Reuters, citat de MEDIAFAX.

Studiul, aparut in revista Cancer, publicatia de specialitate a Societatii Americane pentru Cancer, ridica intrebari legate de eficienta tigarilor electronice in a ajuta fumatorii sa renunte la acest viciu. Dar aceasta concluzie a fost contestata de alti cercetatori in domeniul tutunului si dependentei, care au spus ca modul de selectare a pacientilor inclusi in studiu a dus la o concluzie prestabilita.

Riscuri reale de imbolnavire

Utilizarea tigarilor electronice, care sunt dispozitive cu baterii ce produc vapori care contin nicotina, pe care fumatorul ii inhaleaza, a crescut foarte mult in ultimii doi ani, dar exista, de asemenea, o dezbatere aprinsa privind riscurile si beneficiile acestora. Dispozitivele sunt pe piata de relativ putina vreme, iar acest lucru inseamna ca nu exista dovezi stiintifice pe termen lung legate de siguranta lor. Unii expertii se tem ca tigarile electronice ar putea duce la dependenta de nicotina si ar fi doar un prim pas catre fumatul de tutun clasic, in timp ce alti cercetatori le vad ca pe o modalitate cu un potential urias de a ajuta fumatorii sa renunte la acest obicei. ]]Putinele studii care exista pe aceasta tema ofera o serie de concluzii amestecate, unele sustinand ca dispozitivele pot ajuta la renuntarea la fumat, iar altele sugerand ca tigarile electronice pot prezenta riscuri de sanatate specifice.

Un raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, dat publicitatii luna trecuta, cerea impunerea unei reglementari stricte a utilizarii tigarilor electronice in spatiile inchise, publicitatii si vanzarii acestor dispozitive catre minori. Insa si acest raport a fost criticat, unii experti spunand ca este plin de erori, interpretari si analize gresite. Studiul publicat onlineari in revista Cancer a fost efectuat de cercetatorii de la Memorial Sloan Kettering Cancer Center din New York, condusi de Jamie Ostroff, asupra a 1.074 de pacienti cu cancer, care fumau si care au fost inclusi in perioada 2012-2013 intr-un program antitutun la centrul oncologic.

Expertii au descoperit o crestere de trei ori a utilizarii tigarilor electronice in aceasta perioada, de la 10,6% la 38,5%.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.