Sedentarismul tradus prin timpul excesiv petrecut in fata calcuratorului sau a televizorului poate creste riscul de depresie in randul adultilor.

Un studiu care a coroborat datele a zeci de cercetari pe mii de voluntari, realizat de savantii chinezi de la Colegiul medical din Universitatea Qingdau din Shangong, arata ca un stil de viata sedentar creste cu 25% riscurile de instalare a depresiei, comparativ cu persoanele cu un stil de viata activ. Cercetarea are unele limite, dar rezultatele sugereaza ca activitatea fizica este o solutie potrivita pentru prevenirea depresiei, potrivit echipei de experti conduse de Long Zhai. "Desi a fost vorba despre o cercetare aprofundata intr-un domeniu relativ nou, exista inca o serie de intrebari fara raspuns", a declarat Megan Teychenne, de la Centrul de Cercetare pentru Activitate Fizica si Nutritie din cadrul Universitatii Deakin din Melbourne, Australia, conform MEDIAFAX.

Printre intrebarile care au inca nevoie de un raspuns se numara si procesul cauza-efect: comportamentul sedentar creste riscul de depresie sau persoanele depresive sunt mai predispuse la un comportament sedentar, s-a intrebat Megan Teychenne, care nu a fost implicata in noul studiu.

Miscarea, cheia fericirii

Cercetarea, publicata in British Journal of Sports Medicine, a combinat si reanalizat rezultatele obtinute in urma monitorizarii a 193.166 de participanti la alte 24 de studii observationale publicate anterior, care s-au concentrat pe nivelurile de comportament sedentar si riscul de depresie. Doua dintre cercetarile anterioare au fost efectuate in Australia, patru in Asia, sapte in America si 11 in Europa. Datele coroborate din studiile de pe toate aceste continente au aratat ca persoanele cu un comportament sedentar accentuat sunt cu 25% mai predispuse la a suferi de depresie, comparativ cu persoanele cu un stilul de viata cel mai putin sedentar. Cercetatorii au descoperit, de asemenea, diferente legate de tipul preferat de inactivitate. Persoanele care prefera sa se uite la televizor sunt cu 13% mai predispuse la a fi deprimate, in timp ce cele care petrec mult timp in fata calculatorului au un risc cu 22% mai pronuntat de a suferi de depresie. Analiza nu a incercat sa vada si motivele din spatele acestei legaturi intre depresie si sedentarism. Cercetatorii subliniaza ca posibilitatea ca depresia sa determine un comportament sedentar, si nu invers, nu poate fi exclusa. Totusi, faptul ca depresia si sedentarismul sunt asociate este suficient pentru a sugera ca un stil de viata activ poate fi o solutie, au concluzionat expertii.

Megan Teychenne a mai spus ca, desi rezultatele studiului sunt neconcludente privind legatura dintre sedentarism si sanatatea mintala, cercetatorii stiu ca un mod de viata sedentar favorizeaza probleme de sanatate ca bolile cardiovasculare si diabetul de tipul II. "Mesajul pe care trebuie sa il transmitem publicului este «Mai multa miscare, mai putine perioade de inactivitate»", a declarat Megan Teychenne.

Jennifer Brunet, cercetator la Universitatea din Ottawa, din Ontario, Canada, considera ca un comportament sedentar nu este intotdeauna rau, pentru ca poate functiona ca o metoda de relaxare dupa stresul unei zile grele.

"Uneori oamenii citesc; lumea intra pe internet si, din nefericire, procedurile prin care au fost realizate aceste studii nu diferentiaza ceea ce putem numi comportament sedentar sanatos de sedentarism negativ", a subliniat Brunet, care a precizat totusi ca exista dovezi clare ca activitatea fizica este buna pentru controlarea depresiei, inclusiv in stadiile clinice.

Citeste si:
Consumul a patru pahare de vin într-o săptămână, pot crește riscul...
STUDIU: Consumul a patru...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.