Oamenii de stiinta americani si britanici au descoperit un "nodul" cerebral care controleaza somnul profund al oamenilor.

Acel nodul situat in centrul trunchiului cerebral reprezinta un element-cheie care determina numarul de ore pe care o persoana le doarme intr-o noapte. Oamenii de stiinta spera ca descoperirea lor va conduce la dezvoltarea unor noi tratamente eficiente contra insomniei si a altor tulburari ale somnului. Descoperit de cercetatorii de la Harvard School of Medicine si de cei de la University at Buffalo School of Medicine and Biomedical Sciences, acesta este abia cel de-al doilea "nodul al somnului" identificat de-a lungul anilor in creierele mamiferelor a carui activitate pare sa fie atat necesara, cat si suficienta pentru a induce somnul profund.

Publicat in editia online a revistei Nature Neuroscience, studiul demonstreaza faptul ca jumatate dintre activitatile cerebrale cu rol de inducere a somnului provin din zona parafaciala (PZ) din trunchiul cerebral. Trunchiul cerebral este o regiune primorgiala din creier care coordoneaza functiile de baza necesare pentru supravietuire, precum respiratia, presiunea arteriala, ritmul cardiac si temperatura corporala.

Autorii studiului au descoperit ca un tip specific de neuron din PZ care contribuie la sinteza acidului gama-aminobutiric (GABA) este responsabil cu inducerea somnului profund. Ei au folosit un set de instrumente si tehnici inovatoare pentru a controla de la distanta acesti neuroni. Atunci cand neuronii GABA au fost porniti in PZ, animalele de laborator au intrat foarte repede in etapa de somn profund, fara ca oamenii de stiinta sa le administreze sedative sau somnifere.

Felul in care acesti neuroni interactioneaza in creier cu celelalte regiuni cerebrale responsabile cu declansarea ciclului somn-stare de veghe urmeaza sa faca subiectul unor studii viitoare. Cercetatorii spera ca noua descoperire sa conduca la crearea unor noi medicamente eficiente contra tulburarilor somnului, inclusiv a insomniei, si la dezvoltarea unor noi substante anesteziante, mai eficiente si mai sigure pentru pacienti.

Citeste si:
TOP 5 produse alimentare care conțin melatonină și te ajută să...
TOP 5 produse alimentare care...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.