Sonda spatiala Rosetta a transmis oamenilor de stiinta europeni primul ei selfie, o fotografie spectaculoasa realizata in spatiu, cu putin timp inainte de "intalnirea" pe care aceasta o are programata cu cometa 67P/ Ciuriumov-Gherasimenko, informeaza bbc.co.uk.

Fotografia a fost facuta de camera foto CIVA amplasata pe Philae, robotul aflat la bordul sondei, care va cobori pe cometa. Imaginea a fost realizata pe 7 septembrie, de la o distanta de aproximativ 50 de kilometri de cometa, care apare la randul ei in fotografie.

Fotografia prezinta unul dintre panourile solare - cu o lungime de 14 metri - aflat la extremitatea sondei, stralucind in lumina unor raze de soare, pe fundalul intunecat al spatiului cosmic. Mai pot fi vazute si alte cateva detalii estompate, precum invelisul protector al sondei, dar si cateva detalii foarte clar conturate, precum un suport al panoului solar, cablurile electrice si balamalele de pe acel panou solar. In partea de sus a fotografiei apare cometa 67P/ Ciuriumov-Gherasimenko in care pot fi vazuti cei doi lobi care o compun, scrie MEDIAFAX.

Sursa foto: ESA/Rosetta/Philae/CIVA

Savantii au ales luna trecuta cinci posibile locuri de pe cometa in care robotul Philae ar putea sa coboare. Acestea au fost selectionate deoarece par sa fie relativ plate si netede. Insa, pe masura ce Rosetta s-a apropiat de cometa, suprafata neregulata a acesteia a inceput sa ii ingrijoreze pe oamenii de stiinta.

O serie de imagini mai detaliate arata faptul ca acele posibile locuri de coborare sunt mai putin "prietenoase" decat pareau initial. In grade diferite, ele sunt presarate cu blocuri stancoase, pante si crapaturi periculos de mari, care ar putea sa rastoarne roverul-robot Philae, care urmeaza sa coboare pe cometa in luna noiembrie.

Cercetatorii din misiunea Rosetta vor studia in acest weekend cele mai recente imagini transmise de Rosetta pentru a alege cel mai bun loc de coborare pentru robotul Philae. Cometa 67P/ Ciuriumov-Gherasimenko are o forta de atractie gravitationala foarte mica, de cateva sute de mii de ori mai mica decat forta gravitationala pe care Philae ar fi suportat-o la suprafata Terrei. Din acest motiv, robotul va cobori pe cometa cu o viteza mica - 1 metru pe secunda.

Citeste si:
"Luna de zapada", eclipsa de luna si aparitia "Cometei de Anul Nou"
"Luna de zapada", eclipsa de...

Robotul va folosi o serie de harpoane si carlige de gheata pentru a se agata de cometa si pentru a evita sa fie proiectat din nou in spatiu dupa primul contact cu suprafata acesteia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.