ONU a anuntat ca actiunile pentru protejarea stratului de ozon, intreprinse pe plan mondial, ar trebui sa ii permita acestuia sa se refaca pana in 2050.

"Reconstituirea in cateva decenii a stratului de ozon care protejeaza Terra se afla pe calea cea buna, gratie actiunilor internationale concertate, intreprinse contra substantelor care distrug ozonul", indica acest raport intocmit de Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM) si de Programul Natiunilor Unite pentru Mediu (UNEP).

Realizat de aproape 300 de oameni de stiinta din 36 de tari, raportul subliniaza rolul capital jucat de Protocolul de la Montréal care a permis evitarea a "doua milioane de cazuri de cancer de piele in fiecare an pana in 2030"
. Fara acel acord, "unul dintre cele mai eficiente tratate de mediu din lume, (...) concentratiile atmosferice de substante care distrug ozonul ar fi putut sa creasca de cateva ori pana in 2050", dezvaluie acelasi document, care confirma estimarile deja anuntate de ONU in 2010, scrie MEDIAFAX.

Semnat in 1987, Protocolul de la Montréal a permis interzicerea progresiva a clorofluorocarburilor (CFC), substante care subtiaza stratul de ozon, un scut gazos situat intre 20 si 50 de kilometri altitudine si care protejeaza Terra de actiunea nociva a radiatiei solare ultraviolete. Potrivit studiului, stratul de ozon ar trebui sa ajunga la acelasi nivel pe care il avea in anii 1980 - perioada care precede subtierea semnificativa a stratului de ozon - "inainte de mijlocul secolului la latitudini medii si in Arctica si ceva mai tarziu si in Antarctica".

Deasupra Antarcticii, gaura din stratul de ozon se formeaza in fiecare an in primavara si specialistii se asteapta ca ea sa continue sa se formeze in cea mai mare parte a acestui secol, tinand cont de faptul ca substantele care distrug ozonul persista in atmosfera, chiar daca emisiile de aceste gaze au incetat. "Actiunile internationale in favoarea stratului de ozon constituie un avantaj major in domeniul mediului inconjurator", a declarat Michel Jarraud, secretarul-general al OMM, pentru care aceste rezultate reprezinta o incurajare "pentru ca omenirea sa manifeste acelasi nivel de urgenta si de unitate pentru a ataca provocarea, mai mare, a incalzirii globale".

Citeste si:
Simona Halep a fost eliminată în turul secund la turneul WTA de la...
Simona Halep a fost eliminată...

O reuniune a sefilor de state, plasata sub egida Organizatiei Natiunilor Unite, va avea loc pe 23 septembrie la New York cu scopul de a incerca mobilizarea tuturor energiilor in favoarea climei. Desi acest document de 110 pagini (un rezumat al studiului, destinat factorilor de decizie) se vrea optimist in ceea ce priveste refacerea stratului de ozon, el suna in acelasi timp si ca un fel de avertisment. Documentul subliniaza mai ales faptul ca productia de tetraclorura de carbon, compus care altereaza stratul de ozon, continua sa creasca, desi substanta figureaza pe lista produselor interzise de catre Protocolul de la Montréal. Criticat este si dioxidul de azot (NO2) - precursor al monoxidului de azot (NO), gaz care distruge stratul de ozon -, insa acesta nu este vizat de tratat.

Studiul intocmit de ONU a subliniat mai ales faptul ca hidrofluorocarburile (HFC), substante utlizate de aproape 30 de ani pentru a le inlocui pe cele care subtiaza ozonul, sunt gaze cu un puternic efect de sera, un factor al incalzirii globale. Or, aceste gaze "reprezinta in prezent circa 0,5 gigatone de emisii echivalente de CO2 pe an, care progreseaza cu un ritm anual de circa 7%", conform studiului.

Citeste si:
VIDEO Două persoane surprinse făcând sex într-o mașină oficială ONU
VIDEO Două persoane surprinse...

Oamenii de stiinta avertizeaza contra acestei evolutii. Daca nu vor fi limitate, aceste emisii "vor contribui considerabil la producerea unor schimbari climatice in urmatoarele decenii". Cercetatorii preconizeaza, cu scopul de a limita aceste riscuri, inlocuirea combinatiei actuale de HFC "care are un puternic potential de incalzire globala cu compusi de inlocuire care au un slab potential de incalzire globala sau cu tehnologii de ultima generatie si nepoluante".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.