Proteine din soia pot creste numarul tumorilor canceroase la femeile suferind de cancer la san in stadiu incipient.

Nivelurile ridicate ale unei proteine provenite din soia, genisteina, ar putea accelera dezvoltarea tumorilor mamare in cazul femeilor care sufera de aceasta boala in faza incipienta, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Memorial Sloan Kettering Cancer Centre din New York. Studiul a fost efectuat exclusiv asupra unor paciente care fusesera deja diagnosticate cu cancer la san si urmau un tratament. Efectele proteinei din soia asupra femeilor care nu sufera de cancer mamar nu au fost cercetate, informeaza MEDIAFAX.

Accelereaza evolutia cancerului

Medicii au inclus in cercetare 140 de paciente. Jumatate dintre ele au luat o pudra continand proteina din soia, iar cealalta jumatate a luat un placebo, pentru o perioada de sapte pana la 30 de zile, inainte de a suferi o operatie de extirpare a tumorilor. Oamenii de stiinta au comparat apoi tesuturile bolnave de dinainte si de dupa operatie si au descoperit, in cazul femeilor carora li s-a administrat proteina din soia, modificari privind anumite gene despre care se stie ca favorizeaza dezvoltarea celulara. Descoperirea i-a facut pe medici sa concluzioneze ca proteina din soia ar putea accelera dezvoltarea tumorilor canceroase. "Aceste informatii ridica motive de ingrijorare ca soia ar putea avea un efect stimulator asupra cancerului la san, la o anumita categorie de femei", scrie in studiul publicat pe 4 septembrie in Journal of the National Cancer Institute. Toate femeile care au participat la studiu au suferit recent biopsii si au fost diagnosticate cu cancer la san in stadiu primar sau secundar. Toate pacientele urmau sa sufere o mastectomie sau o interventie de extirpare a tumorii in doua sau trei saptamani de la diagnosticare.

Cercetatorii spun ca nu se stie daca efectele proteinei de soia asupra organismului legat de favorizarea cancerului sunt reversibile.

Jacqueline Bromberg, coautor al studiului, spune ca principala grija, in acest moment, este legata de potentialul daunator al proteinei. "Desi modificarile genetice erau prezente, nu este inca clar daca acestea vor duce sigur la o accelerare a dezvoltarii cancerului. Doar 20% dintre pacientele care au luat soia au prezentat niveluri foarte ridicate de compusi metabolici ai genisteinei", a explicat cercetatoarea. Bromberg a subliniat ca motivele acestor diferente intre reactiile organismlui nu sunt cunoscute inca si a adaugat ca nu exista niciun mod de a prezice identitatea bolnavei care va prezenta reactii asemanatoare la consumul de soia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.