Cu ajutorul testelor ADN facute pe materia organica de pe un sal al unei victime identitatea criminalului in serie Jack Spintecatorul, din Londra secolului al 19-lea, a fost descoperita dupa 126 de ani de la sirul de crime care a ingrozit metropola britanica.

Unul dintre cele mai mari mistere, care le-a dat bataie de cap criminalistilor mai mult de un secol si a fost transpus in numeroase carti si filme, dand nastere unei serii de teorii unele mai bizare decat altele, a fost in sfarsit descifrat, gratie tehnologiilor moderne care permit testele ADN. Barbatul responsabil pentru cel putin cinci crime petrecute in Londra, in toamna anului 1888, a fost identificat in persoana imigrantului polonez Aaron Kosminski, unul dintre cei sase suspecti anchetati la momentul respectiv. Probele ADN au demonstrat fara dubiu ca Jack Spintecatorul este evreul Aaron Kosminski, care a ajuns la Londra la inceputul anilor 1880, emigrand din tara sa natala impreuna cu familia din cauza pogromului rus.

Kosminski lucra ca frizer, potrivit documentelor autoritatilor londoneze, si suferea de o boala mentala, cel mai probabil schizofrenie paranoida. Documentele medicale ale vremii arata ca barbatul avea halucinatii auditive si il descriu totodata ca fiind un misogin cu inclinatii patologice spre masturbare.

Descoperirea identitatii lui Jack Spintecatorul, cum a ajuns sa fie supranumit criminalul considerat in epoca incarnarea diavolului, a fost posibila dupa ce un colectionar a cumparat un sal, in 2007, la o licitatie cu obiecte care au avut legatura cu sirul de crime. Russel Edwards, un britanic interesat de misterul crimelor de foarte multi ani, a cumparat acest sal, desi multi alti experti in seria de crime nu i-au atribuit niciodata vreo importanta acestui obiect vestimentar.

Edwards a descoperit ca obiectul fusese luat de un politist care a participat la ancheta crimelor si oferit sotiei sale. Timp de peste un secol, salul a ramas in familia politistului, in mod suprinzator fara sa fie spalat vreodata. Salul s-a aflat in posesia Muzeului de Criminalistica din Londra din 1991 pana in 2007, fara sa fi fost testat vreodata pentru urme de ADN sau sa fie expus. In 2001, a revenit in familia anchetatorului crimelor din 1888. Cinci ani mai tarziu, un test ADN a fost efectuat asupra tesaturii, pentru un documentar al televiziunii Channel 4, dar rezultatele au fost neconcludente.

Citeste si:
Fostul preşedinte al Fundaţiei pentru Tineret Bucureşti, trimis în...
Fostul preşedinte al...

Dupa ce a fost cumparat in 2007 de Russel Edwards, entuziastul criminalist amator a facut mai multe cercetari pentru a afla provenienta exacta a salului. Dupa ce a avut confirmarea ca obiectul a fost gasit langa cadavrul ultimei victime a lui Jack Spintecatorul, in 2011 Edwards a apelat la ajutorul unui expert criminalist si a efectuat mai multe analize de mare precizie, pentru a identifica existenta unor eventuale pete de sange sau alt material genetic pe tesatura. Rezultatele au fost uimitoare. Expertul a identificat urme de sange si de sperma. Cercetarile ulterioare au relevat prezenta ADN-ului indeajuns de bine pastrat pentru a putea compara probele cu codul genetic al urmasilor victimei si a rudelor unora dintre barbatii banuiti a fi criminalul.

In 2012, anchetatorii au reusit sa gaseasca o ruda a criminalului, cele mai multe indicii din epoca indicand faptul ca frizerul polonez era cel mai probabil Jack Spintecatorul. Rezultatele ADN au confirmat dupa aproape doi ani de cercetare si teste ca sperma gasita pe sal era a lui Aaron Kosminski, iar astfel misterul a fost deslusit la 126 de ani de la oribilele crime.

Citeste si:
Salul uneia dintre victimele lui Jack Spintecatorul, scos la licitatie
Salul uneia dintre victimele...

Aaron Kosminski avea 23 de ani cand a comis crimele si locuia cu cei doi frati ai sai si cu o sora a sa foarte aproape de locul unde a fost gasita una dintre victime. In ciuda faptului ca fusese identificat de un martor ca fiind prezent in locul unde a fost ucisa una dintre femei, politia londoneza nu a avut, in 1888, sufieciente dovezi pentru a-l acuza oficial. A fost arestat pentru 24 de ore, iar apoi a fost internat pentru tot restul vietii sale intr-un azil pentru persoane cu boli psihice. A decedat pe 24 martie 1919.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.