Un studiu al cercetatorilor americani arata ca raspunsul emotional al spectatorilor unui film in format 3D este asemanator cu reactiile la urmarirea aceleiasi pelicule in format 2D.

Cercetatorii au monitorizat factori precum transpiratia palmelor, respiratia si pulsul unui grup de voluntari care urmareau clipuri video in 3D si in 2D, in incercarea de a vedea daca sumele cheltuite in plus cerute de utilizarea tehnologiei tridimensionale sunt justificate. Gradul ridicat de realism vizual al filmelor 3D este promovat ca o modalitate de a oferi spectatorilor o experienta mai vie, mai apropiata de realitate si mult mai interesanta decat in cazul filmelor traditionale, iar cercetatorii de la University of Utah au vrut sa stie daca lucrurile stau asa.

Potrivit autorului studiului, Sheila Crowell, rezultatele sugereaza ca formatul 3D s-ar putea sa nu ofere o experienta de vizionare mult mai diferita decat formatul 2D, cel putin in ceea ce priveste raspunsurile emotionale ale spectatorilor. Scopul cercetarii a fost acela de a observa daca clipurile video in format 3D influenteaza testele efectuate asupra pacientilor in domeniul psihologig si al neurostiintelor, astfel incat medicii si cercetatorii sa stie daca investitia in noile tehnologii este justificata.

Clipurile video sunt folosite in mod curent in studii psihologice ca o metoda standardizata de evaluare a dezvoltarii emotionale, mai ales in cazul copiilor si tinerilor, pentru ca este o metoda de studiu non-invaziva. Rezultatele au fost insa extrapolate si la nivelul spectatorului clasic de cinema sau televiziune. Rezultatele au fost publicate in revista Plos One.

Studiul a fost efectuat asupra a 408 voluntari, carora le-au fost monitorizati mai multi indicatori ai starii emotionale, cum sunt transpiratia palmelor, ritmul respiratiei si pulsul. Patru clipuri video au fost alese pentru a fi aratate voluntarilor, pentru ca fiecare dintre ele declansa o reactie emotionala puternica diferita. Participantii au vazut cate un clip in format 2D si 3D, de aproximativ cinci minute, din urmatoarele filme: "Infern de Ziua Indragostitilor/ My Bloody Valentine", care inducea sentimentul de frica, "Sunt un mic ticalos/ Despicable Me", pentru amuzament, "O poveste incalcita/ Tangled", pentru tristete, si "Polar Expres/ The Polar Express" pentru suspans.

Citeste si:
Cele mai așteptate filme ale anului 2023
Cele mai așteptate filme ale...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.