Oamenii de stiinta americani au creat primul pancreas "bionic" din lume, care ii ajuta pe pacientii diagnosticati cu diabet de tip 1 sa duca o viata aproape normala.

Pacientii cu diabet de tip 1 spun adeseori ca aceasta boala ii face sa se simta ca si cum ar avea un al doilea loc de munca, din cauza stresului pe care il resimt, intrucat ei trebuie sa monitorizeze tot timpul concentratia de zahar din sange si sa isi administreze cu regularitate insulina. De fiecare data cand un astfel de pacient mananca, face sport sau este stresat el trebuie sa isi verifice glicemia pentru a se asigura ca si-a injectat cantitatea potrivita de insulina. Din acest motiv, cei mai multi bolnavi cu diabet de tip 1 nu participa la competitii sau jocuri sportive.

Functia de reglare a glicemiei este asigurata in mod automat de pancreasul din corp, insa organismul pacientilor cu diabet de tip 1 nu produce insulina, hormonul care regleaza concentratia de glucide din fluxul sangvin. Oamenii de stiinta americani au testat pe un mic grup de voluntari primul pancreas "bionic" din lume, un dispozitiv care are potentialul de a schimba in bine vietile acestor pacienti.

Dispozitivul foloseste un telefon inteligent, un monitor care supravegheaza glicemia si pompe care furnizeaza automat cantitatea corecta de hormon, direct in fluxul sangvin. Aparatul imita functiile organului natural, furnizand atat insulina pentru a scadea glicemia, cat si glucagon pentru a creste glicemia. Dispozitivul a fost creat de o echipa de oameni de stiinta care au fost coordonati de Edward Damiano, profesor la Universitatea Boston, scrie MEDIAFAX.

Informatiile despre nivelurile de glicemie sunt transmise catre o aplicatie de pe smartphone, care ia decizii la fiecare cinci minute si indica apoi pompei, prin Bluetooth, cantitatea de insulina si de glucagon care trebuie furnizata. Desi diversele componentele dispozitivului erau deja disponibile pe piata de ceva vreme, ele au fost puse pentru prima data sa lucreze impreuna in cadrul acestui studiu, care a dus la fabricarea unui dispozitiv nou, deja testat pe pacienti reali.

Citeste si:
9 curiozități despre planeta noastră pe care nu le-ai învățat în...
9 curiozități despre planeta...

Elementul de noutate adus de dispozitiv este acesta: toata activitatea de monitorizare si de calculare a concentratiilor de insulina, realizata pana acum de pacient, este efectuata automat de dispozitivul "bionic". Dispozitivul pare sa elimine, de asemenea, unul dintre cele mai periculoase aspecte ale diabetului, o afectiune numita de specialisti "sindromul mortii in somn". Multi dintre bolnavii cu diabet merg seara la culcare simtindu-se bine, dar sunt gasiti apoi decedati in paturile lor in dimineata urmatoare, din cauza unei scaderi a glicemiei care se produce uneori in timpul noptii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.