Un soft creat de britanici este mult mai eficace in diagnosticarea problemelor legate de operatiile de inlocuire de sold.

Programul semi-automat a fost creat de cercetatorii de la Universitatea din Bath, Marea Britanie, si este folosit pentru a evalua functionalitatea si evolutia unei operatii de inlocuire a articulatiei soldului sau genunchiului, lucru efectuat de obicei de catre medici, "din ochi", potrivit dailymail.co.uk, citat de MEDIAFAX.

Pacientii care au trecut printr-o astfel de operatie au nevoie, de obicei, de o alta interventie asupra articulatiei, lucru ce duce la o crestere de pana la patru ori a costurilor fata de operatia initiala si aduce cu sine si un risc crescut de infectie si functionare defectuoasa a articulatiei.

Diagnostic pe baza radiografiilor

Programul computerizat efectueaza evaluarea pe baza radiografiilor, analizand radiotransparenta (gradul de transparenta al tesutului fata de razele X, n.r.) zonei articulatiei. Regiunea care inconjoara articulatia inlocuita apare neagra pe o radiografie, dar in timp, din cauza uzurii, articulatia nu mai funtioneaza corespunzator, iar tesutul din jur isi schimba gradul de radiotransparenta. Programul computerizat constituie o metoda mult mai precisa si eficienta de stabilire a nevoii privind o noua interventie chirurgicala. "Pana sa avem acest program, analiza gradului de radiotransparenta era facuta de catre chirurgi, din ochi. Ce a fost interesant pentru noi era lipsa consensului intre medicii care se uitau la aceleasi radiografii", a spus Richie Gill, profesor de inginerie medicala la Universitatea din Bath. "Folosind aceasta unealta digitala care identifica cu precizie pacientii cu radiotransparenta patologica progresiva, indicand cazurile de articulatii inlocuite a caror stare se deterioreaza rapid, ne vom putea asigura ca vor fi aplicate procedurile chirurgicale corecte, ceea ce va imbunatati rezultatele postoperatorii si va duce si la economii financiare, prin evitarea unor interventii care s-ar putea dovedi inutile in cele din urma", a mai spus cercetatorul.

Inlocuirea articulatiei genunchiului este o metoda foarte eficienta de a trata durerea si proasta functionare a articulatiei cauzate de osteoartrita, boala care afecteaza, de obicei, persoanele de peste 40 de ani.

Studiile arata ca jumatate dintre persoane prezinta simptome ale osteoartritei (degenerare a cartilajului si osului articulatiei) genunchiului in timpul vietii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.