Cascatul in ceea ce ii priveste pe lupi, babuini si caini este transmisibil la fel ca la oameni datorita empatiei ridicate, arata un studiu recent facut de cercetatorii japonezi.

Aceasta caracteristica este asociata cu capacitatea de empatie a animalelor, afirma autorii unui studiu care a fost publicat miercuri, informeaza AFP, citat de MEDIAFAX. Autorii studiului, publicat in revista PLOS ONE, au urmarit comportamentul a 12 lupi care traiesc in captivitate in parcul zoologic Tama din Tokyo. Cercetatorii niponi i-au monitorizat 254 de ore, intr-o perioada de cinci luni, urmarind reactiile animalelor atunci cand acestea se aflau langa un lup care casca.

"Cascatul s-a produs cu o frecventa mult mai mare atunci cand subiectii erau expusi la cascatul unui alt lup din haita", afirma autorii studiului. "In plus, probabilitatea ca lupii sa caste intr-o maniera contagioasa depinde de forta legaturii care ii uneste de primul lup care a cascat. Lupii casca cu atat mai des cu cat acela care a cascat primul este mai apropiat (ca grad de inrudire) cu ei", au explicat cercetatorii niponi.

Lupii, printre cele mai empatice animale

Desi numarul lupilor studiati a fost mic, oamenii de stiinta japonezi spun ca descoperirea lor dovedeste faptul ca elementul referitor la caracterul contagios al cascatului este asociat cu capacitatea de empatie a lupilor. Empatia este prezenta in randul mai multor specii decat cele cunoscute pana acum, afirma Teresa Romero, cercetatoare la Universitatea Tokyo. La lupi, ca si la primate si la caini, cascatul este contagios intre indivizi si, mai ales, pentru aceia care sunt inruditi", a adaugat ea.

"Cascatul contagios este o trasatura ancestrala comuna si altor mamifere. Iar aceasta aptitudine evidentiaza o conexiune emotionala intre indivizi", a explicat aceeasi cercetatoare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.