Anumite bacterii din flora intestinala protejeaza impotriva alergiilor alimentare, arata un studiu efectuat pe soareci, care ar putea duce la imbunatatirea tratamentelor probiotice.

Alergiile alimentare, ale caror cauze raman necunoscute si care pot fi, uneori, mortale daca sistemul imunitar reactioneaza exagerat, afecteaza 15 milioane de americani, inclusiv unul din treisprezece copii.

Cercetatorii au descoperit ca bacteriile clostridium, parte a florei intestinale in mod obisnuit, protejeaza impotriva alergiei la arahide, foarte comuna in randul populatiei si incurabila in prezent. Pentru acest studiu, oamenii de stiinta au modificat genetic soarecii pentru a-i face alergici la arahide.

Prin inducerea unui raspuns imunitar care impiedica intrarea alergenilor in sange, aceste bacterii minimizeaza expunerea organismului si evita sensibilizarea, mecanismul cheie care duce la dezvoltarea de alergii, explica expertii de la Universitatea din Chicago, a caror cercetare a fost publicata in editia din 25-29 august a publicatiei Proceedings of the National Academy of Sciences din Statele Unite ale Americii.

Descoperirea atrage atentia asupra eficacitatii terapiilor probiotice, arata cercetatorii. Este vorba despre utilizarea de microorganisme vii, bacterii sau drojdii, care, adaugate in anumite alimente, cum ar fi iaurtul sau cerealele, ar avea beneficii pentru sanatate.

Mai multe studii sugereaza ca igiena moderna si obiceiurile alimentare pot juca un rol in perturbarea echilibrului florei bacteriene intestinale si a pielii. Incidenta alergiilor alimentare in randul copiilor a crescut cu 50% intre 1997 si 2011, iar studiile au aratat o corelare intre utilizarea frecventa a antibioticelor si a agentilor antimicrobieni.

Testarea acestui tratament este usor de realizat. "Folosirea in exces a antibioticelor, regimurile alimentare bogate in grasimi, nasterea prin cezariana, eradicarea agentilor patogeni din mediul inconjurator si chiar compozitia hranei pentru bebelusi au influentat evolutia florei microbiene specifice organismului uman", a explicat Cathryn Nagler, profesoara de alergologie alimentara la Universitatea din Chicago, autoarea principala a studiului. "Rezultatele obtinute ne fac sa credem ca toti acesti factori ar putea contribui la o susceptabilitate ridicata privind alergiile alimentare", a subliniat Nagler.

Citeste si:
Cum a înfometat Stalin Ucraina. Analiză Politico
Holodomor/ Cum a înfometat...

In cadrul cercetarii, expertii au testat pe mai multe grupuri de soareci efectele bacteriilor intestinale asupra alergiei la arahide.

Un prim grup de cobai a fost crescut intr-un mediu steril, fara germeni, iar un al doilea grup a fost tratat cu antibiotice la putin timp dupa nastere, reducandu-li-se astfel masiv flora bacteriana intestinala. Alte rozatoare au fost crescute normal.

Soarecii din primele doua grupuri au avut reactii imunitare foarte puternice la arahide, producand anticorpi la niveluri net ridicate comparativ cu soarecii a caror flora intestinala era normala. Aceasta sensibilitate exagerata la alergenii din arahide a putut fi atenuata puternic prin reintroducerea in intestinul rozatoarelor a unui amestec de bacterii clostridium, ai explicat oamenii de stiinta.

Pe de alta parte, introducerea unui alt tip de bacterii intestinale, din genul bacteroide, nu a dus la niciun rezultat, ceea ce arata ca bacteriile clostridium joaca un rol unic in protejarea impotriva alergiilor.

Citeste si:
3 sfaturi pentru alegerea celei mai bune folii de display pentru...
3 sfaturi pentru alegerea...

O analiza genetica si moleculara a bacteriilor clostridium a aratat cum impiedica aceste microorganisme reactiile alergice, declansand in interiorul celulelor imunitare un mecanism care produce cantitati mari dintr-o molecula cunoscuta pentru reducerea permeabilitatii peretelui intestinal.

Soarecii alergici la arahide din cele doua grupe de studiu au fost tratati fie folosind aceasta molecula, ILL-22, fie prin introducerea in intestin a bacteriilor clostridium. In ambele cazuri, a fost observata o scadere neta a cantitatii de alergeni din sange.

Cercetatorii au aratat ca bacteriile clostridium sunt comune florei intestinale umane si reprezinta o tinta evidenta pentru terapiile privind prevenirea sau tratarea alergiilor alimentare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.