Motivul pentru care a fost construit complexul Stonehenge ar putea fi dezvaluit cu ajutorul a 15 noi monumente adiacente care au fost descoperite de curand sub celebra structura neolitica din Marea Britanie, informeaza dailymail.co.uk, citat de MEDIAFAX.

Oamenii admira de mai multe mii de ani maiestuosul complex neolitic Stonehenge, insa scopul original al acestui monument a ramas pana in zilele noastre un mister.

Un studiu recent a descoperit 15 monumente neolitice noi, ingropate in jurul misteriosului complex aflat in comitatul britanic Wiltshire.

Un arheolog considera ca aceste monumente adiacente ar putea oferi dovada faptului ca Stonehenge se afla chiar in centrul unui aglomerat sit folosit in timpul procesiunilor si ritualurilor de oamenii care au trait in acea regiune in urma cu 4.000 de ani.

Vince Gaffney, profesor de arheologie la Universitatea Birmingham, face parte din Stonehenge Hidden Landscapes Project - un proiect de colaborare pe patru ani cu Institutul Ludwig Boltzmann pentru Prospectari Arheologice si Arheologie Virtuala din Austria.

Cercetatorii din acest proiect au realizat prima scanare subterana a zonei din jurul complexului Stonehenge, intinsa pe o suprafata de 6 kilometri patrati.

Ei au descoperit astfel 15 monumente neolitice, al caror rol este deocamdata putin cunoscut, iar printre acestea se afla formatiuni circulare, gorgane, puturi si canale, care ar putea oferi informatii pretioase despre celebrul sit preistoric.

In vara anului 2009, geofizicienii au folosit senzori magnetici si un radar subteran special pentru a scana regiunea din jurul Stonehenge, detectand aceste structuri necunoscute.

Senzorii i-au ajutat pe experti sa gaseasca dovezi directe ale unor sapaturi stravechi si cladiri, prin cartografierea variatiilor din campul magnetic al Terrei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.