Femeile care citesc romanul erotic "Fifty Shades Of Grey" pot avea probleme de sanatate, fiind predispuse sa intretina relatii sexuale cu mai multi parteneri, sa consume mai mult alcool, sa sufere de tulburari de alimentatie si sa aiba un iubit care sa le abuzeze verbal, avertizeaza cercetatorii.

Un studiu recent, publicat in Journal of Women's Health, este printre primele cercetari care analizeaza legatura dintre riscurile asupra sanatatii si romanul de fictiune in care este evidentiata violenta impotriva femeilor, informeaza dailymail.co.uk.

Studii anterioare au aratat legatura dintre vizionarea programelor TV violente si comportamentul agresiv si antisocial din viata de zi cu zi. De asemenea, s-a dovedit ca exista o legatura intre citirea revistelor de moda si obsesia privind imaginea corpului. Insa, ultimele descoperiri nu arata daca femeile au experimentat comportamente de sanatate negative - caracteristice persoanelor care se afla intr-o relatie abuziva, precum personjul principal feminin din "Fifty Shades Of Grey", Anastasia -, inainte sau dupa ce au citit cartea. Insa, un expert in probleme de familie, profesorul Amy Bonomi, de la Michigan State University, a spus ca oricum exista o potentiala problema, scrie MEDIAFAX.

"In cazul in care femeile au experimentat in trecut comportamente de sanatate negative, precum mancatul dezordonat, lecturarea (romanului, n.r.) «Fifty Shades Of Grey» le poate readuce in atentie aceste experiente si poate sa agraveze trauma legata de acestea. De asemenea, daca au citit «Fifty Shades Of Grey» inainte de a experimenta probleme de sanatate - s-a aratat in studiul nostru -, este posibil ca volumele sa influenteze aparitia acestor comportamente", a spus cercetatorul.

La acest studiu au participat peste 650 de femei cu varsta cuprinsa intre 18 si 24 de ani, intrucat, potrivit lui Bonomi, aceasta este o prima perioada la care se exploreaza mai mult intimitatea sexuala in relatii. Astfel, tinerele care au citit doar primul volum al romanului s-au aratat cu 25% mai dispuse sa aiba un partener care sa tipe la ele sau sa le injure, cu 34% mai dispuse sa aiba un partener care sa aiba tendinta de a le urmari si cu 75% mai dispuse sa foloseasca suplimente pentru dieta sau sa nu manance nimic mai mult de 24 de ore.

Citeste si:
Cum afectează alegerea unui aparat de aer conditionat calitatea vieții
Cum afectează alegerea unui...

In ceea ce priveste femeile care au citit toate cele trei volume ale romanului, acestea au fost cu 65% mai dispuse sa petreaca consumand alcool sau sa bea cinci sau mai multe pahare cu alcool la o ocazie, in sase sau mai multe zile pe luna, si cu 63% mai predispuse sa fi avut relatii sexuale cu cel putin cinci barbati.

Oamenii de stiinta nu sugereaza ca romanul ar trebui interzis, dar precizeaza ca este important ca femeile sa stie ca faptul de a fi intr-o relatie violenta le-ar putea afecta sanatatea.

De asemenea, oamenii de stiinta sustin ca este important ca parintii si profesorii sa discute cu copiii despre sexualitate, imaginea corporala si asteptarile din partea partenerilor inca de la varsta de 5 ani. Acestia trebuie invatati sa "consume" literatura, televiziune, filme, reviste si alte publicatii cu un ochi crtitic.

Citeste si:
Pavel Bartoș a fost operat de urgență. Cu ce probleme de sănătate...
Pavel Bartoș a fost operat de...

Romanul "Fifty Shades Of Grey" s-a vandut in peste 100 de milioane de exemplare in intreaga lume. Lansarea filmului adaptat dupa roman, in care Jamie Dornan si Dakota Johnson au rolurile principale, este programata la inceputul anului viitor. In romanele din seria "Fifty Shades of Grey", personajul principal Christian Grey manuieste la perfectie biciul, cravasa si catusele si o initiaza pe tanara studenta Anastasia Steele in sadomasochism.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.