Cercetatorii au identificat genele responsabile de regenerarea cozii in cazul unor specii de soparle, reusita deschizand calea pentru aplicarea cunostintelor in domeniul medical uman, astfel incat, in timp, sa se ajunga la regenerarea tesuturilor umane.

O echipa de cercetatori de la Universitatea de stat din Arizona a studiat mecanismul genetic prin care o specie de soparla verde, Anolis carolinensis, isi regenereaza coada, dupa ce aceasta este desprinsa de corp in momentul in care animalul este atacat de un pradator. Specialistii cred ca intelegerea modului de functionare a acestui mecanism genetic poate fi foarte utila in medicina umana, care ar putea pune la punct metode prin care organismul uman sa isi poata regenera tesuturi nervoase si musculare.

"Soparlele si oamenii impart, in esenta, aceleasi instrumente genetice. Aceste animale sunt cele mai apropiate de oameni, din punct de vedere genetic, dintre speciile care isi pot regenera organe intregi. Am descoperit ca aceste soparle activeaza o serie de cel putin 326 de gene, in anumite regiuni ale cozii regenerate, inclusiv gene implicate in dezvoltarea embrionara, vindecarea ranilor si raspunsul la semnale hormonale", a declarat seful echipe de cercetatori, profesorul Kenro Kusumi.

Si alte animale, precum salamandrele, mormolocii si pestii, isi pot regenera cozile si, uneori, chiar membre intregi. Toate folosesc ceea ce specialistii numesc "calea Wnt", care furnizeaza semnalele moleculare necesare controlului celulelor susa din mai multe tipuri de tesut, inclusiv in creier, foliculii pilosi si vasele sangvine.

Insa, in cazul soparlelor, cercetatorii au descoperit existenta unui model unic de crestere a tesutului, distribuit pe intreaga zona a cozii.

"Cresterea unei noi cozi nu este un proces instant. Soparlelor le ia peste 60 de zile sa-si regenereze o coada perfect functionala. O structura complexa de celule care se dezvolta, dand nastere tesuturilor, apare intr-un numar de locuri de-a lungul cozii", a explicat Elizabeth Hutchins, specialista care a participat la studiul publicat Public Library of Science One.

Citeste si:
Republica Moldova: Sute de oameni stau la coadă la maratonul de...
Republica Moldova: Sute de...

Cercetatorii au reusit identificarea clara a genelor implicate in procesul de regenerare, iar acum atentia se indreapta spre studierea acelorasi gene, dar, de data aceasta, in cazul oamenilor. "Urmand reteta genetica de regenerare prezenta la soparle si utilizand aceleasi gene din celulele umane, ar putea fi posibil sa regeneram cartilagii, muschi sau chiar tesut nervos", a mai spus profesorul Kusumi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.