Blocarea impulsurilor nervoase din tumorile maligne ale stomacului folosind injectii cu botox, o substanta utilizata frecvent in tratamentele cosmetice impotriva ridurilor, pare sa fie o terapie promitatoare impotriva cancerului, potrivit unui studiu publicat miercuri.

Cercetarea, care a presupus experimente asupra soarecilor de laborator, include si date din observatiile asupra bolnavilor de cancer si "arata ca nervii controleaza celulele susa canceroase", scriu cercetatorii Timothy Wang, de la Facultatea de Medicina a Universitatii Columbia din New York, si Duan Chen, de la Universitatea Norvegiana de Stiinta si Tehnologie.

"Blocarea impulsurilor nervoase face celulele canceroase mai vulnerabile, prin suprimarea unuia dintre factorii cheie care le controleaza dezvoltarea", explica profesorul Wang.

Efectul botoxului asupra cancerului ar putea fi explicat prin faptul ca substanta impiedica productia de acetilcolina, un neurotransmitator cheie care stimuleaza si diviziunea celulara, arata cercetatorii ale caror descoperiri au fost publicate in revista Science Transnational Medicine.

Oamenii de stiinta au folosit soareci, carora le-au provocat in prealabil cancer la stomac, si au testat pe cobai patru metode de suprimare a impulsurilor nervoase. Toate cele patru metode au dus la oprirea dezvoltarii tumorilor.

Au sectionat legaturile nervoase din jurul tumorii in cazul unora dintre rozatoare, doar pe o parte a tumorii in cazul altora si au folosit botox pentru stoparea producerii de acetilcolina in cazul celui de-al patrulea grup de soareci. Un alt studiu, efectuat in Japonia pe 37 de bolnavi de cancer de stomac, a aratat ca, in cazul pacientilor care au suferit in timpul interventiilor chirurgicale si o sectionare a nervilor din zona tumorii, rata de reaparitie a cancerului a fost mai mica.

Studii anterioare asupra soarecilor cu cancer gastric au aratat, de asemenea, ca utilizarea botoxului, in combinatie cu alte substante anticancer, a dus la prelungirea vietii cobailor cu pana la 35%, comparativ cu soarecii care au primit exclusiv chimioterapie.

Citeste si:
Prințul Harry și Meghan Markle după ce au aflat că prințesa de...
Prințul Harry și Meghan...

"Avand la baza studiile pe animale, cred ca terapia cu botox si alte metode de denervare vor creste cu siguranta eficacitatea chimioterapiei standard si a terapiilor specifice", a declarat pentru AFP profesorul Wang, care a subliniat, totodata, limitele acestor experimente ce au vizat exclusiv cancerul de stomac in stadiu incipient.

Cercetatorul spera sa poata dezvolta, in laborator, agenti de blocare a neurotransmitatorilor, aceasta abordare fiind, potrivit lui Wang, mult mai eficienta decat utilizarea botoxului si interventiile chirurgicale asupra tumorilor maligne ale stomacului si a altor tipuri de cancer.

Deocamdata, rezultatele incurajatoare ale experimentelor cu botox pe soareci l-au convins pe profesorul Chen sa demareze un test clinic in Norvegia, pe pacienti suferind de cancer gastric.

Citeste si:
Curățarea eficientă a filtrelor de particule cu soluția...
Curățarea eficientă a...

"Credem ca botoxul este o solutie buna, pentru ca poate fi utilizat local si specific asupra celulelor canceroase", a explicat profesorul Chen. "Botoxul poate fi injectat in timpul unei endoscopii gastrice care presupune doar o vizita de cateva ore la spital", a continuat cercetatorul.

Profesorul Chen a subliniat ca botoxul, ale carui efecte sunt localizate, "este mai putin toxic decat mare parte a tratamentelor standard impotriva cancerului, mai ieftin si cu mai putine efecte secundare".

Specialistii considera ca botoxul poate fi un tratament complementar pentru bolnavii cu tumori gastrice inoperabile si pentru cei in cazul carora organismul nu mai raspunde la chimioterapie.

Medicii cred ca metoda denervarii tumorilor pentru a le stopa cresterea ar trebui sa fie eficienta, probabil, si impotriva altor tipuri de cancer, cum este cel de prostata, dar este nevoie de mai multe cercetari.

Citeste si:
Andreea Tonciu, atac dur la adresa femeilor botoxate: „Nu se mai...
Andreea Tonciu, atac dur la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.