Un japonez in varsta de 111 ani, Sakari Momoi, a primit, marti, titlul de cel mai batran barbat din lume, potrivit presei locale, si se alatura astfel compatrioatei sale Misao Okawa, cea mai in varsta persoana din lume, informeaza AFP.

Sakari Momoi, nascut pe 5 februarie 1903, la Minamisoma, in prefectura Fukushima, a primit certificatul care atesta acest record din mainile unui reprezentant al Guinness Book of Records, la spitalul din Tokyo unde este internat. Vizibil in forma pentru varsta sa, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea nipona, Momoi, imbracat intr-un costum negru, cu cravata argintie, a declarat cu o voce inceata, dar ferma, ca spera sa mai traiasca doi ani, scrie MEDIAFAX.

Potrivit autoritatilor din Saitama, o localitate din nordul capitalei nipone, unde a trait foarte multi ani, japonezul are inca o minte ascutita, dar nu mai aude bine. Comunica cu cei din jur cu ajutorul scrisului si apreciaza partidele de sumo. Pasionat de lectura, are o biblioteca cu circa 2.000 de volume.

Anterior, titlul de cel mai batran barbat din lume a fost detinut de Alexander Imich, un newyorkez de origine poloneza, mai in varsta cu o zi decat Momoi, care a murit in iunie.

Totusi, Momoi este surclasat de 59 de femei, dintr-un total de 73 de "super-centenari" din lume, potrivit Gerontology Research Group (GRG), care inregistreaza actele de nastere ale persoanelor cu varsta peste 110 ani. Cea mai in varsta persoana din lume este japoneza Misao Okawa, nascuta pe 5 martie 1898.

Speranta de viata medie a barbatilor niponi a depasit anul trecut pragul de 80 de ani, in timp ce femeile japoneze detin recordul mondial in domeniu, cu 86,61 ani.

Un sfert din populatia Japoniei depaseste varsta de 65 de ani, iar, pana in 2060, specialistii se asteapta ca numarul acestora sa ajunga la 40%. In septembrie 2013, in Japonia erau inregistrati 55.000 de centenari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.