Excesul de greutate si obezitatea cresc riscul de aparitie a 10 tipuri de cancer, inclusiv cele de uter, vezica biliara, rinichi, ficat si de colon, potrivit unui studiu publicat joi in revista medicala britanica The Lancet.

Realizat de cercetatorii de la School of Hygiene and Tropical Medicine din Londra, studiul a fost efectuat pe un esantion de peste 5 milioane de britanici in varsta de peste 16 ani, al caror indice de masa corporala (IMC) era cunoscut. Participantii au fost monitorizati timp de sapte ani si jumatate.

IMC reprezinta raportul dintre inaltime si patratul inaltimii unei persoane, iar un indice mai mare de 30 este considerat un semn de obezitate la adulti. Persoanele supraponderale au indici situati intre 25 si 30.

Analizand cele 167.000 de cazuri de cancer observate in randul participantilor, cercetatorii au facut o legatura intre IMC si 17 dintre cele 22 tipuri de cancere cu cea mai mare frecventa observate in Marea Britanie.

Fiecare crestere cu cinci puncte a IMC-ului a putut fi asociata cu un risc crescut pentru anumite tipuri de cancer, cel de uter clasandu-se pe primul loc (cu un risc mai mare cu 62%), devansandu-le pe cele de vezica biliara (31%), ficat (25%), col uterin (10%), tiroida (9%) si sangvin (leucemie - 9%).

IMC-urile prea mari cresc de asemenea riscul global de cancer hepatic (19%), de colon (10%) si ovarian (9%).

Bazandu-se pe aceste rezultate, cercetatorii considera ca in Marea Britanie, circa 12.000 de cancere curente ar putea fi asociate in fiecare an cu obezitatea si cu excesul de greutate.

Daca epidemia de obezitate va continua in ritmul actual, cu o crestere de o unitate a IMC-ului la fiecare 12 ani, circa 3.800 de cancere suplimentare ar putea sa apara in fiecare an in aceasta tara.

Studiile precedente au stabilit deja o legatura intre obezitate si anumite tipuri de cancer, dar, potrivit oamenilor de stiinta de la School of Hygiene and Tropical Medicine din Londra, acele analize mai vechi nu au tinut cont, intr-o masura suficienta, de alti factori de risc cunoscuti, precum varsta si fumatul, insa acestia au fost luati in calcul in studiul lor.

Citeste si:
Consumul a patru pahare de vin într-o săptămână, pot crește riscul...
STUDIU: Consumul a patru...

Cercetatorii britanici spun, de asemenea, ca efectele obezitatii pot fi foarte diferite de la un cancer la altul. "Pentru anumite cancere, precum cel mamar, aparut la femei tinere care nu se afla inca la menopauza, se pare ca exista un risc mai scazut atunci cand IMC-ul este mai ridicat", a precizat medicul Krishnan Bhaskaran, unul dintre coordonatorii studiului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.