O americanca de origine iraniana a devenit prima femeie din lume care a castigat cea mai prestigioasa recompensa din matematica, medalia Fields, considerata echivalentul premiului Nobel, potrivit unui anunt facut marti la Congresul international al matematicienilor (ICM).

Maryam Mirzakhani s-a nascut in 1977, la Teheran, si este profesor la Universitatea Stanford din California, dupa ce si-a obtinut doctoratul la Harvard in 2004. Ea imparte medalia Fields pe 2014, atribuita la fiecare patru ani, cu alti trei matematicieni.

Acestia sunt Artur Avila - un francez de origine braziliana care este directorul departamentului de cercetare la Centrul national de cercetari stiintifice, Manjul Bhargava - profesor american la Universitatea Princeton - si Martin Hairer - cercetator austriac la Universitatea Warwick din Marea Britanie.

Medalia Fields va fi inmanata miercuri la Congresul international al matematicienilor, care este organizat in acest an la Seul. Maryam Mirzakhani este o specialista in geometria formelor neobisnuite si a descoperit noi metode pentru calcularea volumelor unor obiecte cu suprafete curbate.

Ea a primit anterior premiul Blumental pentru rezultate deosebite in domeniul matematicii pure, in anul 2009, si premiul Satter, oferit de Societatea americana de matematica, in 2013.

"Este o mare onoare si voi fi fericita daca acest premiu le va incuraja pe tinerele femei cercetatoare si pe matematiciene", a declarat Maryam Mirzakhani, intr-un comunicat publicat pe site-ul Universitatii Stanford. "Sunt convinsa ca multe alte femei vor primi aceasta recompensa in anii urmatori", a adaugat ea.

Medalia Fields este atribuita incepand din 1936 unui numar de cel mult patru matematicieni mai tineri de 40 de ani. Laureatii primesc fiecare un cec de 15.000 de dolari canadieni (circa 11.000 euro).

Acest premiu a fost propus in 1923 de matematicianul canadian John Charles Fields, decedat in 1932. El si-a donat averea pentru a finanta aceasta recompensa, adeseori denumita "premiul Nobel in matematica". Intr-o epoca in care femeile au ajuns la paritate cu barbatii in numeroase discipline stiintifice, matematica a ramas un domeniu dominat copios de barbati, care obtin circa 70% din doctoratele in matematica din Statele Unite.

Citeste si:
Evaluare Națională 2023 - subiecte la proba de Matematică și...
Evaluare Națională 2023 -...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.