Artistul britanic Damien Hirst a primit autorizatia in baza careia va putea sa construiasca un oras intreg in apropiere de Ilfracombe, o statiune balneara.

Potrivit publicatiei North Devon Journal, noua localitate se va numi Hirst-on-Sea, iar acest proiect imobiliar, validat recent de consiliul municipal din Ilfracombe, prevede, printre altele, construirea a 750 de case, mai multe magazine si o scoala primara, informeaza lefigaro.fr, citat din MEDIAFAX.

Proiectul are o durata de realizare cuprinsa intre 10 si 15 ani si urmeaza sa creeze circa 100 de locuri de munca in fiecare an. Aceasta initiativa, indelung discutata de locuitorii din Ilfracombe, a facut obiectul unor expozitii si ateliere artistice publice, timp de peste un an, precizeaza BBC.

Proprietar al multor terenuri in acea statiune balneara, Damien Hirst a generat un val de polemici in 2012 atunci cand a oferit municipalitatii o statuie pe jumatate goala, inalta de 20 de metri. Statuia din bronz, denumita Verity si reprezentand o femeie luptatoare insarcinata, a fost plasata in portul din Ilfracombe.

Damien Hirst, cel mai bogat artist britanic in viata, are o avere estimata la 215 milioane de lire sterline (260, 8 milioane euro), potrivit unui clasament (Rich List) intocmit de Sunday Times.

Damien Hirst este unul dintre membrii fondatori ai miscarii Young British Artists (YBA) din care mai fac parte alti artisti contemporani celebri, precum Tracey Emin, Sarah Lucas si Mark Wallinger.

Multi dintre membrii YBA au fost studenti la Goldsmiths College din Londra la sfarsitul anilor '80. Prima expozitie majora a lui Damien Hirst, organizata intr-un depozit, a atras numerosi colectionari de arta influenti, inclusiv Charles Saatchi, care a devenit ulterior unul dintre cei mai mari sustinatori ai sai.

Operele lui Damien Hirst - printre care se afla tablouri cu puncte colorate, oi si un rechin conservat in formaldehida - au avut adeoseori insusirea de a-i soca pe privitori.

Citeste si:
Chiar merita sa le vezi! 8 filme de Oscar la fel de bune ca...
Chiar merita sa le vezi! 8...

In 2008, o licitatie dedicata operelor sale, organizata pe durata a doua zile, a obtinut incasari record de 111 milioane de lire sterline (134,7 milioane euro).

Damien Hirst a castigat prestigiosul Turner Prize in 1995, iar, in 2012, o retrospectiva a operelor sale organizata la muzeul Tate Modern a devenit evenimentul de profil cu cel mai mare numar de vizitatori pentru un artist solo din istoria acestei institutii britanice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.