Agentia spatiala americana va incerca, cu ajutorul urmatorului sau robot trimis pe Marte, sa produca oxigen la suprafata planetei rosii, informeaza bbc.co.uk.

Urmatorul robot pe care NASA il pregateste pentru Marte ar trebui sa ajunga pe planeta rosie in jurul anului 2021. Robotul va trebui sa realizeze pe Marte sapte experimente stiintifice, care au ca scop sa deschida calea pentru viitoare misiuni cu echipaj uman si sa caute urme ale unor forme de viata, scrie MEDIAFAX.

Printre cele sapte experimente pe care acest robot le va realiza se numara transformarea dioxidului de carbon, care domina atmosfera rarefiata a planetei, in oxigen. Oxigenul ar fi util pentru viitoarele misiuni cu echipaj uman, precum si pentru producerea combustibilului necesar pentru misiunile de intoarcere pe Terra.

Robotul va fi echipat cu doua camere video 3D si o statie meteorologica experimentala, alaturi de alte instrumente, care vor totaliza 40 de kilograme.
Proiectul a fost anuntat de administratorul NASA John Grunsfeld.

Roverul Mars 2020, conceput pe baza proiectului Curiosity, robotul care in prezent se afla pe planeta rosie, va fi lansat in iulie-august 2020 si ar trebui sa coboare pe suprafata lui Marte in 2021, dupa o calatorie de noua luni. Greutatea sa totala va fi de 950 de kilograme, iar instrumentele cu care va fi echipat valoreaza 130 de milioane de dolari. In total, robotul va costa 1,9 miliarde de dolari.

NASA a decis sa micsoreze numarul de instrumente cu care va echipa robotul - cele de pe Curiosity cantaresc 75 de kilograme - pentru a face loc unor echipamente in care vor fi stocate mostrele de roci prelevate de pe Marte. NASA spera ca aceste mostre vor fi aduse pe Terra in timpul unor misiuni viitoare.

Producerea de oxigen pe Marte este un proiect ambitios, intrucat combustibilii necesari misiunilor de intoarcere sunt grei si scumpi. De asemenea, o rezerva de oxigen ar fi esentiala astronautilor care ar ajunge pe Marte.

Citeste si:
Spectacol astronomic rar: 5 planete se vor alinia pe cer luna aceasta
Spectacol astronomic rar: 5...

Anuntul privind viitorul rover creat de NASA vine dupa cel potrivit caruia micul robot Opportunity, lansat de NASA pe Marte in 2004, este vehiculul care a parcurs cea mai lunga distanta in spatiul extraterestru. Astfel, de la sosirea pe Marte, Opportunity, propulsat cu ajutorul energiei solare, a parcurs 40 de kilometri, doborand recordul anterior stabilit de robotul Lunokhod 2, lansat de fosta URSS pe Luna in 1973.

In prezent, Opportunity exploreaza craterul Endeavour de pe Marte. "Descendentul" sau, robotul Curiosity, a parcurs la randul sau 8,6 kilometri de cand a ajuns pe Marte, in august 2012.

Potrivit NASA, Lunokhod 2, care a ajuns pe Luna pe 15 ianuarie 1973, a parcurs 39 de kilometri in mai putin de cinci luni. Aceasta cifra se bazeaza pe calcule recente realizate cu ajutorul unor imagini transmise de un modul de recunoastere aflat pe orbita Lunii, pe care se pot vedea urmele lasate de Lunokhod pe solul lunar.

Citeste si:
Danemarca, prima țară cu un partid condus de roboți
Danemarca, prima țară cu un...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.