Oxitocina, cunoscuta si ca "hormonul dragostei", poate ajuta persoanele care sufera de autism sa inteleaga mai bine emotiile si expresiile faciale ale persoanelor din jur, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii japonezi, informeaza topsante.com.

Autorii noului studiu, cercetatorii de la Universitatea din Tokyo, au descoperit ca oxitocina pulverizata in nari poate stimula o zona din creier asociata cu emotiile si compasiunea.

Hormonul numit oxitocina are rolul de a impune organismului o stare de bine si de calm, actionand asupra zonei din creier care controleaza raspunsul la sentimentul de frica. Oxitocina este produsa de organism in mod natural atunci cand o persoana este indragostita. Acelasi hormon declanseaza si travaliul la femeile insarcinate, scrie MEDIAFAX.

Cercetatorii japonezi spun ca, sub influenta acestui hormon, persoanele diagnosticate cu autism pot identifica mai bine caracterul oamenilor din jur, prin intermediul emotiilor si al expresiilor faciale. Acest lucru le permite sa interactioneze mai bine in situatii sociale diverse.

Potrivit cercetatorilor, utilizarea unui astfel de medicament cu foarte putin timp inainte de clasicele terapii comportamentale aplicate in cazul copiilor suferind de autism ar putea contribui la cresterea efectelor benefice.

Cercetari anterioare au fost realizate pe adultii suferind de o tulburare din spectrul autismului, precum sindromul Asperger - care atinge copii foarte inteligenti, dar care intampina mari dificultati la nivelul interactiunilor sociale -, adica o forma de autism in care pacientul este capabil sa interactioneze social la niveluri diverse si in care ruptura de lume nu este totala. Insa, pentru noul studiu, cercetatorii japonezi au administrat oxitocina pacientilor cu forme de autism care se bazeaza in comunicare mai ales pe indicii nonverbale si expresii faciale.

Tomografiile realizate la 90 de minute de la administrarea oxitocinei au aratat ca activitatea zonei cerebrale responsabile de analizarea emotiilor a crescut considerabil.

"In consecinta, persoanele autiste prezinta deficiente de comunicare nonverbala si ar putea interactiona social mai usor dupa administrarea de oxitocina", spune unul dintre coordonatorii acestui studiu, profesorul Hidenori Yamasue.

Citeste si:
Analiză făcută din birou. Un salariu de 1.400 de lei, suficient...
Analiză făcută din birou. Un...

Oamenii de stiinta cunosc deocamdata foarte putine lucruri despre originile autismului si considera ca sunt necesare studii suplimentare in acest domeniu. O serie de studii recente s-au concentrat in special pe originea prenatala, in timpul sarcinii, a acestei tulburari de dezvoltare.

Un studiu de amploare realizat in Suedia, publicat in luna mai, indica faptul ca genele sunt la fel de importante ca factorii de mediu in randul cauzelor autismului, in conditiile in care cercetarile precedente acordau ereditatii o importanta mult mai mare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.