"Man with a Movie Camera", de Dziga Vertov, un film mut din anul 1929, a fost ales cel mai bun documentar, in urma unui sondaj la care au participat 300 de cineasti si critici, informeaza bbc.co.uk.

"Man with a Movie Camera", regizat de Dziga Vertov, a fost preferatul a peste 100 de cineasti care au participat la sondajul realizat de revista internationala de film Sight & Sound, scrie MEDIAFAX.

Revista a realizat acest sondaj dupa ce filmul lui Vertov a fost proiectat in Odesa, Kiev si Harkov si s-a situat pe locul al optulea in sondajul publicatiei din 2012 cu privire la cel mai bun film.

Revista Institutului de film britanic realizeaza cate un sondaj la fiecare zece ani pentru a gasi cel mai bun film. In urma celui mai recent sondaj, realizat in 2012, filmul "Vertigo" al lui Alfred Hitchcock s-a situat pe primul loc. Dar "Man With a Movie Camera" "a aparut din senin" pe locul al optulea, astfel ca s-a luat decizia de a realiza un sondaj separat, privind cele mai bune documentare.

"Este o parte a unui gen care a fost foarte popular in anii 1920", a declarat editorul web al revistei Sight & Sound, Nick Bradshaw.

"Este un film despre oras si despre societate si despre lume; este, de asemenea, un film despre cinema si despre ce aduce cinema-ul lumii", a mai spus acesta.

Peste 1.000 de filme au fost nominalizate de peste 200 de critici si 100 de cineasti din intreaga lume.

Astfel, in topul zece al celor mai bune documentare s-au situat, in ordine, "Man with a Movie Camera", regizat de Dziga Vertov (URSS, 1929), "Shoah", regizat de Claude Lanzmann (Franta, 1985), "Sans soleil", regizat de Chris Marker (Franta, 1982), "Night and Fog", regizat de Alain Resnais (Franta, 1955), "The Thin Blue Line", regizat de Errol Morris (SUA, 1989), "Chronicle of a Summer", regizat de Jean Rouch & Edgar Morin (Franta, 1961), "Nanook of the North", regizat de Robert Flaherty (SUA, 1922), "The Gleaners and I", regizat de Agnes Varda (Franta, 2000), si "Don't Look Back", regizat de D.A. Pennebaker (SUA, 1967), la egalitate cu "Grey Gardens", regizat de Albert si David Maysles, Ellen Hovde si Muffie Meyer (SUA, 1975).

Citeste si:
Care este artistul despre care Delia ar face un documentar!...
Care este artistul despre...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.