Un simplu test sangvin ar putea prezice riscul de sinucidere, potrivit cercetatorilor americani, care au descoperit un indicator genetic al vulnerabilitatii creierului la efectele stresului si anxietatii.

Cercetatorii de la Universitatea Johns Hopkins au studiat modul in care anumite substante chimice, metilii, actioneaza asupra genei SKA2, care joaca un rol cheie in suprimarea efectelor hormonilor stresului.

Potrivit specialistilor, daca functionarea acestei gene este afectata de o modificare chimica, creierul este incapabil sa elimine efectele hormonilor secretati in momentele de stres si anxietate, fapt care poate determina o persoana sa se sinucida.

Autorii studiului, publicat in American Journal of Psychiatry, au analizat mostre prelevate din 150 de creiere, unele care au apartinut unor persoane sanatoase mintal, iar altele, ale unor pacienti care sufereau de maladii mintale si care s-au sinucis.

Specialistii au constatat ca persoanele care s-au sinucis prezentau niveluri mari de substante chimice care afectasera gena SKA2, impiedicand-o sa elimine efectele hormonilor stresului.

Cercetatorii au analizat apoi esantioane de sange prelevate de la 325 de voluntari, pentru a vedea daca este posibil sa ii repereze - utilizand acelasi biomarker - pe cei care prezentau un risc mare de sinucidere. Utilizand acest biomarker, specialistii au putut determina cu o acuratete de 80 - 90% riscul ca o persoana sa se gandeasca la sinucidere si chiar sa-si concretizeze planul.

Testul va fi disponibil in cinci-zece ani, este de parere profesorul Zachary Kaminsky, principalul autor al acestui studiu.

Sinuciderea este a zecea cauza a mortalitatii in SUA, potrivit National Action Alliance for Suicide Prévention, o organizatie care are ca obiectiv reducerea numarului de sinucideri cu 20% in urmatorii cinci ani, prin identificarea persoanelor cele mai vulnerabile.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.