Cercetatorii britanici au reusit sa identifice "centrul pesimismului", descoperire care poate sta la baza conceperii unor noi tratamente contra depresiei, potrivit unui studiu publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences.

Cercetatorii de la University College din Londra, autorii acestui studiu, spun ca o regiune din creier, mai mica decat o boaba de mazare, numita habenula, este responsabila cu declansarea sentimentului instinctiv ca un lucru rau este pe cale sa se intample.

Habenula joaca un rol cheie in modul in care oamenii prevad, invata si raspund la experiente negative.

Autorii acestui studiu analizeaza in prezent daca hiperactivitatea inregistrata in aceasta zona este responsabila pentru pesimismul care caracterizeaza depresia. Studiile realizate pe animale au aratat ca habenula se activeaza in momentul in care subiectii se asteapta sau trec prin experiente negative. Dar, in cazul oamenilor, aceasta mica structura - cu un diametru mai mic de 3 milimetri - s-a dovedit a fi dificil de scanat.

Dupa ce au inventat o tehnica de scanare a acestei zone, autorii noului studiu au analizat creierele a 23 de voluntari, carora li s-au aratat mai multe imagini abstracte. Cateva secunde mai tarziu, imaginile au fost asociate fie cu o pedeapsa (electrosocuri dureroase), fie cu o recompensa (bani), fie cu reactii neutre.

In cazul unora dintre imagini, urmau numai pedepse sau numai recompense, in timp ce in cazul altora acestea au variat - oamenii nestiind daca sa se astepte sau nu la durere. In momentul in care voluntarii vedeau imaginile asociate doar cu pedeapsa, habenula se activa. Cu cat certitudinea in privinta consecintelor era mai mare, cu atat activitatea in aceasta zona era mai intensa.

Cercetatorii spun ca habenula este implicata in procesul prin care oamenii invata cand este mai bine sa evite anumite situatii si poate de asemenea semnala daca este posibil sa aiba loc un eveniment negativ.

Profesorul Jonathan Roiser, unul dintre coordonatorii studiului, spune ca habenula este hiperactiva in cazul depresiei, potrivit rezultatelor studiilor facute pe animale.

De asemenea, intr-un studiu pe subiecti umani, s-a dovedit ca o stimulare puternica a zonei (prin electrosocuri) poate reduce simptomele depresiei.

Citeste si:
Analiză făcută din birou. Un salariu de 1.400 de lei, suficient...
Analiză făcută din birou. Un...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.