Pancreasul bioartificial, creat de cercetatorii francezi din Strasbourg, cu ajutorul caruia pacientii nu vor mai fi nevoiti sa isi injecteze insulina, va face obiectul primelor teste pe oameni la inceputul anului 2016.

Dispozitivul este un disc foarte subtire din polimeri, putin mai mare decat un CD. Implantat in abdomen, pancreasul bioartificial ar putea schimba vietile a milioane de persoane diabetice insulino-dependente.

Acest proiect, a carui aplicare pe scara larga nu este prevazuta inainte de anul 2020, "genereaza multe sperante si asteptari" in randul a peste 25 milioane de persoane care sufera de diabet de tipul 1 pe plan mondial, a declarat Séverine Sigrist, coordonatoarea acestui proiect dezvoltat de compania franceza Defymed, scrie mediafax.

Ideea unui pancreas bioartificial s-a nascut in urma grefelor de celule pancreatice, realizate pentru a sprijini functionarea pancreasului deficitar al pacientilor, pentru a permite organismului sa produca din nou insulina si sa regularizeze astfel concentratia de zahar din sange. Dar, din cauza penuriei de grefe, de aceasta tehnica pot sa beneficieze doar un numar infim de pacienti. Si, mai ales, procedura implica un tratament anti-respingere, cu efecte secundare severe.

"De aici ne-a venit ideea de a concepe un fel de cutie, in care sa plasam celulele pancreatice, pentru a le pune la adapost de atacurile sistemului imunitar", a explicat Séverine Sigrist.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.