Un implant ocular inspirat de telescopul spatial Hubble, conceput de cercetatorii europeni, poate intarzia instalarea orbirii la persoanele diagnosticate cu degenerare maculara, o boala incurabila a ochiului, asociata cu inaintarea in varsta, informeaza dailymail.co.uk.

Dispozitivul, format din doua mini-lentile, a fost dezvoltat de medicul chirurg britanic Bobby Qureshi, de la Spitalul de oftalmologie din Londra, si de fizicianul Pablo Artal, de la Universitatea din Murcia, Spania.

La nivel mondial, milioane de oameni sufera de degenerare maculara, o maladie incurabila a ochiului care duce la orbire. Boala afecteaza macula, o zona a retinei din spatele ochiului, ce contine celule receptoare ale luminii, transmite MEDIAFAX.

Profesorul Bobby Qureshi spune ca, de-a lungul anilor, s-au mai conceput implanturi telescopice pentru a trata aceasta boala, dar acestea au fost dificil de calibrat din punct de vedere optic. "Lentilele sunt atat de puternice incat este dificil de obtinut o focalizare", a explicat acesta.

El a explicat ca si-a amintit ca aceleasi probleme le-au intampinat si cei care au conceput telescopul Hubble, care, instalat pe orbita in anii 1990, trimitea initial imagini neclare. Specialistii si-au dat in cele din urma seama ca oglinda lui principala suferea de o aberatie de sfericitate, care compromitea grav capacitatile telescopului. Solutia - numita optica adaptiva - a fost sa se adauge niste oglinzi suplimentare.

Utilizand aceeasi tehnica, Qureshi si Artal au conceput un "mini-telescop", care poate fi introdus pe cale chirurgicala in ochi. Dispozitivul include doua lentile de 2 milimetri si mareste imaginile, pe care apoi le directioneaza in sectiunile sanatoase ale ochiului. Astfel, pacientul poate vedea din nou cu claritate.

Dispozitivul costa deocamdata destul de mult - 6.000 de lire sterline (circa 7.550 de euro) per ochi -, dar Qureshi este de parere ca aceste costuri ar putea scadea la 500 de lire sterline (630 de euro) si ca ar putea fi partial acoperite prin casele de asigurari medicale.

El a mai spus ca aceste lentile nu sunt un tratament propriu-zis al maladiei, macula continuand sa se deterioreze odata cu inaintarea in virsta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.