Cercetatorii britanici au identificat un set de 10 proteine prezente in sange care prezic declansarea maladiei Alzheimer si spera sa obtina astfel in viitorul apropiat un nou test sangvin capabil sa anticipeze aceasta boala cerebrala incurabila, informeaza Reuters.

Un astfel de test ar putea fi folosit initial pentru selectarea pacientilor pentru teste clinice cu tratamente experimentale ce vor fi create cu scopul de a opri progresia maladiei Alzheimer. Ele ar putea deveni intr-o buna zi o procedura standard in clinicile medicale.

"Maladia Alzheimer incepe sa afecteze creierul cu multi ani inainte ca pacientii sa fie diagnosticati si multe dintre medicamentele noastre nu dau rezultate, pentru ca, atunci cand pacientii primesc aceste doze, creierul a fost deja afectat prea sever", a declarat profesorul Simon Lovestone, coordonatorul acestui studiu realizat de King's College London, transmite MEDIAFAX.

"Un simplu test sangvin ar putea sa ne ajute sa identificam pacientii intr-un stadiu incipient al bolii, pentru a lua parte la noi studii clinice, care vor duce la dezvoltarea unor tratamente", a adaugat el.

Alzheimer este cel mai frecvent tip de dementa, o maladie ce afecteaza creierul, care, in 2010, a generat costuri medicale estimate la 604 miliarde de dolari pe plan mondial. Aceasta maladie fatala afecteaza 44 milioane de persoane in lume, iar acest numar se va tripla pana in anul 2050, afirma asociatia Alzheimer's Disease International.

Mai multe grupuri farmaceutice internationale, precum Roche, Eli Lilly, Merck & Co. si Johnson & Johnson, au adoptat abordari stiintifice distincte incercand sa identifice cauza principala de declansare a maladiei Alzheimer si sa obtina un medicament care sa opreasca evolutia bolii. Cu toate acestea, in ultimii 15 ani, peste 100 de medicamente experimentale contra Alzheimer nu au generat rezultatele scontate. Expertii in domeniu considera ca aceste rezultate negative au la baza faptul ca testele clinice au fost realizate prea tarziu, pe pacienti a caror boala era deja prea avansata.

Citeste si:
Analiză făcută din birou. Un salariu de 1.400 de lei, suficient...
Analiză făcută din birou. Un...

Un test predictiv aplicabil pe oameni, inainte ca acestia sa prezinte simptomele bolii, ii va ajuta pe oamenii de stiinta sa selecteze persoanele potrivite pentru acele experimente de testare a noilor medicamente.

Cateva studii anterioare au aratat ca tomografiile cerebrale cu emisie de pozitroni (PET scan) si testarea fluidului lombar pot fi utilizate pentru a prezice declansarea dementei la persoane cu o afectiune mai putin severa, cunoscuta sub denumirea "tulburarea cognitiva usoara", insa aceste teste sunt scumpe si invazive, iar oamenii de stiinta incearca sa dezvolte un test sangvin care sa fie mai ieftin si mai usor de utilizat.

MCI include o serie de probleme care afecteaza memoria zilnica, limbajul si atentia. MCI poate fi un semnal timpuriu pentru dementa sau un simptom pentru stres si anxietate. Aproximativ 10% dintre oamenii diagnosticati cu MCI dezvolta dementa intr-un an de la diagnosticare. In afara evaluarilor regulate realizate cu scopul de a masura declinul memoriei, in prezent nu exista nicio metoda exacta care sa identifice cu acuratete persoanele care vor suferi de dementa.

Citeste si:
De ce boală suferă Nicoleta Nucă. A ținut totul ascuns până acum:...
De ce boală suferă Nicoleta...

Pentru acest studiu, publicat in revista Alzheimer's & Dementia, medicii britanici au folosit esantioane sangvine recoltate de la 1.148 de pacienti - 476 cu Alzheimer, 220 cu MCI si 452 varstnici fara dementa. Probele sangvine au fost testate pentru 26 de proteine, asociate anterior cu maladia Alzheimer.

Cercetatorii au descoperit ca 16 dintre cele 26 de proteine sunt puternic asociate cu micsorarea creierului atat la pacientii cu MCI, cat si la cei cu Alzheimer. Apoi, ei au realizat o a doua serie de teste, pentru a vedea care dintre acele proteine pot sa prezica si sa identifice pacientii cu MCI care vor dezvolta Alzheimer. In aceasta a doua serie de teste, ei au descoperit o combinatie de 10 proteine care sunt capabile sa depisteze cu un grad de acuratete de 87% persoanele deja diagnosticate cu MCI care vor dezvolta Alzheimer in termen de un an.

Citeste si:
Clinica Virtuală a Memoriei - locul unde să ai grijă de cea mai de...
Clinica Virtuală a Memoriei -...

Expertii in domeniu au salutat rezultatele incurajatoare ale acestui studiu, insa considera ca ele trebuie sa fie confirmate de un studiu mai vast, inainte ca un test sangvin care sa prezica riscul de Alzheimer sa fie comercializat pe scara larga in clinicile medicale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.