Satelitii care monitorizeaza variatiile campului gravitational de la suprafata Terrei ar putea sa semnaleze riscul de producere a unor inundatii cu cateva luni in avans, au anuntat autorii unui studiu ce a fost publicat duminica.

Cercetatorii de la Universitatea California din orasul american Irvine au alcatuit o harta a bazinului fluviului Mississippi, combinand masuratorile efectuate la sol si datele furnizate de satelitii GRACE, lansati de NASA in 2002 cu scopul de a efectua masuratori foarte precise ale gravitatiei terestre.

Ei au descoperit ca infimele variatii ale gravitatiei indica perfect cantitatea de umiditate captata la suprafata Terrei. Prin extensie, aceleasi variatii gravitationale permit oamenilor de stiinta sa calculeze felul in care un bazin fluvial va reactiona in cazul unor precipitatii sau al unor topiri de zapezi considerate exceptionale.

Cu cat solul este mai uscat, cu atat el poate sa absoarba si sa conserve apa. Dar, daca solul este deja aproape saturat, precipitatiile se vor scurge foarte repede catre bazinul fluvial si vor duce la cresterea nivelului apei.

Oamenii de stiinta si-au testat tehnica retroactiv, studiind inundatiile masive care au afectat in 2011 bazinul raului Missouri, cel mai mare afluent al fluviului Mississippi, cauzand o catastrofa de amploare, care se produce in medie doar o data la 500 de ani.

Modelul cercetatorilor americani, care a functionat doar la scara mare, permite lansarea unor alerte meteorologice despre riscul de inundatii, cu 6-11 luni in avans.

Prin comparatie, previziunile ce au la baza umiditatea solului sau topirea zapezilor, masurate de la suprafata, nu depasesc in general doua luni, in timp ce previziunile meteorologice se limiteaza la cel mult zece zile.

Aceasta metoda nu reprezinta totusi o solutie universala, afirma autorii studiului, publicat in revista britanica Nature Geoscience. Metoda necesita o buna cunoastere a utilizarii terenurilor, a sistemului de irigatii si a hidrografiei din zona vizata. Ea este inutila in zonele in care zapada si saturatia solurilor au o importanta mica, precum teritoriile care se confrunta in fiecare an cu musoni.

Citeste si:
VIDEO Inundații la metroul în Paris, după ce a plouat torențial o oră
VIDEO Inundații la metroul și...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.