Headbanging-ul, genul de dans care consta in miscari violente ale capului sincronizate cu muzica rock/ heavy metal, poate fi periculos pentru sanatate, provocand hematoame, potrivit unui studiu publicat vineri in revista The Lance.

Desi headbanging-ul este considerat in general inofensiv, medicii germani au raportat cazul unui barbat in varsta de 50 de ani care a dezvoltat un hematom pe creier, in ianuarie 2013, la patru saptamani de la participarea acestuia la un concert al trupei heavy metal britanice Motörhead.

Pacientul s-a plans de migrene violente, care s-au agravat de la o zi la alta.

Medicii i-au descoperit un hematom subdural (o hemoragie traumatica ce consta in acumularea de sange intre foitele arahnoide si dure ale meningelui, cauzand compresie locala sau generalizata a creierului), pe care l-au tratat prin trepanatie - procedura chirurgicala care implica perforarea craniului pentru extirparea tumorilor si eliminarea cheagurilor de sange.

Hematoamele subdurale se formeaza de obicei in urma traumatismelor craniene si poate aparea la mai multe saptamani de la soc. Hematoamele provoaca o comprimare treptata a creierului.

Presa medicala a raportat trei cazuri similare atribuite headbanging-ului in ultimii ani, iar unul dintre pacienti a si decedat in urma unui hematom subdural acut.

"Insa incidenta ar putea fi mai ridicata, pentru ca simptomele acestui tip de traumatism sunt adesea neobservate din punct de vedere clinic, constand mai ales in dureri de cap moderate, care dispar spontan", spune medicul Ariyan Piradesh Islamian, de la scoala medicala din Hanovra.

Headbanging-ul a mai fost asociat cu alte tipuri de afectiuni, precum traumatismele cervicale, disectia arterei carotide si fractura celei de-a doua vertebre cervicale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.