Ibuprofenul, un analgezic obisnuit, ar putea fi recomandat persoanelor diagnosticate cu diabet si dementa cu scopul de a preveni imbatranirea prematura a acestora, informeaza dailymail.co.uk.

Ibuprofenul face adevarate "minuni" contra migrenelor, dar acest medicament ar putea detine, de asemenea, secretul pentru o viata lunga si sanatoasa, afirma cercetatorii de la Universitatea Newcastle. Intr-o serie remarcabila de experimente, popularul analgezic a prelungit vietile soarecilor aflati la varsta a treia.

Totodata, cercetatorii britanici spun ca medicamentul poate sa ajute persoanele diagnosticate cu maladii asociate varstei a treia, precum diabetul si dementa, protejandu-le contra imbatranirii premature. Desi nu poate sa invinga aceste boli, Ibuprofenul poate sa incetineasca progresia lor, ferindu-i astfel pe pacienti de riscul de a dezvolta alte maladii debilitante, scrie MEDIAFAX.

Astfel, cercetatorul Thomas von Zglinicki, coordonatorul studiului, spune ca nu este un fapt neobisnuit ca medicii sa descopere ca un medicament creat pentru a trata o anumita boala detine si alte "puteri" speciale. Profesorul Zglinicki declara ca oamenii sufera de inflamatii - care cauzeaza dureri, umflaturi si febra - atunci cand organismul lupta contra unei infectii.

Inflamatia este prezenta si intr-o forma ceva mai moderata, dar care exista pe termen lung, in cazul bolilor cauzate de varsta, precum diabetul, dementa si artrita.

Folosind soareci modificati genetic, profesorul britanic a aratat ca fara a fi un rezultat al imbatranirii, inflamatiile stimuleaza procesul de imbatranire. Soarecii cu acele gene care ii faceau deosebit de predispusi la inflamatii au imbatranit de doua ori mai repede in comparatie cu animalele nemodificate genetic.

La fel ca in cazul oamenilor, parul lor a devenit gri si a cazut, au pierdut in greutate, au devenit instabili pe picioare si prezentau afectiuni cardiace. De asemenea, au trait de doua ori mai putin decat ceilalti. Testele au aratat ca inflamatiile declanseaza un lant de reactii care obliga celule sa "doarma", in loc sa produca noi copii, necesare pentru a mentine tinere organismul si organele acestuia. Tratarea soarecilor cu Ibuprofen a impiedicat celulele sa intre in acea stare latenta.

Citeste si:
Analiză făcută din birou. Un salariu de 1.400 de lei, suficient...
Analiză făcută din birou. Un...

In plus, animalele au putut sa isi "repare" singure ficatul, au explicat autorii studiului, care a fost publicat in revista Nature Communications.

Profesorul Zglinicki spune ca soarecii tratati cu acest medicament "au fost practic readusi la starea normala". Savantul britanic a initiat deja un alt studiu prin care doreste sa afle daca acelasi medicament poate sa creasca, de asemenea, speranta de viata.

Ibuprofenul este luat de circa 9 milioane de britanici in fiecare zi contra migrenelor, durerilor musculare, luxatiilor si gripei. Medicamentul poate sa provoace, totodata, indigestie si ulcer stomacal, iar dozele concentrate administrate pe termen lung contra unor boli precum artrita pot sa duca la cresterea riscului de accidente vasculare cerebrale, infarcte si infertilitate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.