O stea din categoria piticelor albe, aflata la o distanta de 900 de ani-lumina in constelatia Varsatorului, are o marime apropiata de cea a Terrei si este alcatuita in intregime dintr-un diamant urias, informeaza dailymail.co.uk.

Aceasta formatiune celesta, cea mai rece si mai indepartata stea din clasa piticelor albe descoperite vreodata, este atat de rece, incat carbonul din structura ei s-a cristalizat si a format un fel de diamant urias in spatiu, de marimea Terrei.

"Este cu adevarat un obiect remarcabil. Stiam ca astfel de obiecte trebuie sa existe, dar ele sunt atat de estompate, incat sunt foarte greu de detectat", a declarat David Kaplan, profesor la Universitatea Wisconsin-Milwaukee, autorul descoperirii, scrie MEDIAFAX.

David Kaplan si colegii lui au descoperit aceasta "nestemata stelara" cu ajutorul Green Bank Telescope, operat de National Radio Astronomy Observatory, si folosind datele transmise de Very Long Baseline Array.

Piticele albe sunt formatiuni ceresti foarte dense, rezultate din implozia unor stele de dimensiunea Soarelui, aflate la sfarsitul ciclului lor de viata, care formeaza obiecte aproximativ de marimea Terrei. Compuse mai ales din carbon si oxigen, piticele albe se racesc lent si palesc in intensitate de-a lungul a catorva miliarde de ani.

Obiectul din acest studiu pare sa aiba aceeasi varsta cu Calea Lactee, aproximativ 11 miliarde de ani. Steaua de diamant a fost identificata datorita insotitorului ei, un pulsar denumit PSR J2222-0137, cu care formeaza un sistem binar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.