Unul dintre cele mai celebre timbre din lume, One-Cent Magenta, emis in fosta colonie britanica Guyana in secolul al XIX-lea, a fost vandut cu 9,5 milioane de dolari la o licitatie organizata marti seara la New York de casa Sotheby's, stabilind un nou record mondial de pret pentru un timbru.

Acest exemplar unic, supranumit uneori "Mona Lisa timbrelor", era estimat intre 10 milioane de dolari si 20 milioane de dolari, informeaza AFP.

Licitatia a inceput cu suma de 4,5 milioane de dolari, iar timbrul Once-Cent Magenta a fost adjudecat dupa doar doua minute, cu suma de 7,9 milioane de dolari, careia i se adauga taxele aferente, care nu sunt niciodata incluse in pretul estimativ. Precedentul record data din 1996, cand un timbru de provenienta suedeza, "The Skilling", emis in 1855, a fost vandut cu 2,2 milioane de dolari de casa de licitatii Sotheby's.

One-Cent Magenta este un timbru de 1 cent emis in Guyana britanica in anul 1856, care se mai gaseste in prezent doar intr-un singur exemplar.

Timbrul a stabilit un record de pret in fiecare dintre cele trei dati cand a fost scos la licitatie, au spus specialistii casei Sotheby's. Raritatea si parcursul sau "rocambolesc" fac din el un "obiect magic", mai spune casa de licitatii.

La mijlocul secolului al 19-lea, serviciile postale din Guyana, teritoriu din America de Sud care apartinea in epoca Coroanei britanice, au apelat la tipografia ziarului local Royal Gazette pentru a imprima un timbru. Din respectiva emisiune de timbre a mai ramas in prezent acest exemplar scos la licitatie.

De culoare rosu-violet, timbrul este octogonal si are imprimat desenul unui vapor, precum si deviza coloniei, "Damus Petimus Que Vicissim". Timbrul One-Cent Magenta a fost "redescoperit" pentru prima oara in 1873, de un tanar scotian de 12 ani din Demerara, un sat din Guyana, in documentele apartinand familiei sale.

Dupa ce a fost vandut pentru un pumn de silingi de acest elev, timbrul a ajuns in Marea Britanie, in anul 1878. Ulterior a fost cumparat de contele francez Philippe la Renotière von Ferrary, apoi imprumutat unui muzeu din Berlin.

Citeste si:
David Popovici a devenit campion european la 100 m liber stabilind...
David Popovici a devenit...

La sfarsitul Primului Razboi Mondial, Franta a recuperat acest timbru ca parte din daunele platite de germani si l-a cedat, in 1922, lui Arthur Hind, un magnat newyorkez al textilelor, in urma unei licitatii.

Timbrul One-Cent Magenta a fost apoi vandut de doua ori, fiind cumparat, in 1980, pentru 935.000 de dolari, de John E. du Pont, un milionar american condamnat pentru crima.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.