Unele tipuri de vopsele de par si produse cosmetice folosite pentru ondularea parului ar putea contine inca substante chimice cancerigene,

Cercetatorii de la Universitatea din Lund au descoperit o cantitate mare de toluidina - substanta interzisa in Uniunea Europeana -, in sangele coafezelor, mai cu seama in cazul celor care aplicau vopsele permanente in culori deschise si a celor care foloseau produse pentru ondularea permanenta a parului, conform dailymail.co.uk, citat de MEDIAFAX.

Oamenii de stiinta care au efectuat studiul au avertizat ca unele produse cosmetice pentru par, cu o compozitie complexa, ar putea contine inca toluidina, interzisa in Uniunea Europeana la inceputul anilor '90, intrucat ar putea cauza cancer de vezica.

Cercetatorii au masurat nivelurile a opt substante cancerigene, inclusiv toluidina, din sangele a 295 de coafeze, a 32 de persoane care folosesc in mod regulat vopselele de par si a unui numar de 50 de persoane care nu au folosit vopsele sau produse pentru ondularea permanenta a parului timp de 12 luni.

Persoanele care folosisera in mod regulat acest tip de produse - saptamanal pentru coafeze si lunar pentru utilizatorii casnici - prezentau un nivel mai crescut de toluidina in sange, fiind expuse astfel unui risc mai crescut de cancer de vezica.

"Credem ca exista un anume grad de contaminare in procesul de productie, pe care trebuie sa il investigam. (...) La sfarsitul anilor '70, au existat substante cancerigene in vopselele de par care, ulterior, au fost interzise. Este important sa reducem cat mai mult posibil expunerea la substante cancerigene", a spus Gabriella Johansson, de la Universitatea Lund din Suedia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.