Un test medical care dureaza sase minute, pus la punct de cercetatorii britanici, permite, in premiera, diagnosticarea in faze precoce a bolii Parkinson, care in prezent este detectata abia dupa instalarea simptomelor.

Cu ajutorul noului test, bazat pe monitorizarea conexiunilor neuronale intr-o zona concentrata din centrul creierului, prin intermediul investigatiei prin Rezonanta Magnetica Nucleara (RMN), cercetatorii de la Universitatea Oxford au diagnosticat precoce boala Parkinson, cu o acuratete de 85%.

Chiar si in stadii premature, pacientii bolnavi de Parkinson prezentau conexiuni mult mai slabe la nivelul ganglionilor bazali ai creierului, care sunt asociati cu controlul activitatilor motorii.

Oamenii de stiinta au descoperit conexiunile neuronale slabe examinand 180 de fotografii ale regiunii cerebrale unde se formeaza boala Parkinson.

Cercetatorii au descoperit, de asemenea, ca testul avea o probabilitate extrem de redusa de a diagnostica gresit persoanele sanatoase ca fiind afectate de Parkinson si ca acesta poate fi efectuat in jurul varstei de 50 de ani, cand boala incepe de obicei sa se instaleze.

"In acest moment, nu avem cum sa prezicem cine este expus riscului de Parkinson, in cea mai mare parte dintre cazuri. Suntem extrem de multumiti ca aceasta tehnica RMN s-ar putea dovedi un marker pozitiv pentru simptomele precoce de Parkinson. Rezultatele sunt foarte promitatoare", a declarat coordonatoarea studiului, Clare Mackay, psihiatru la Universitatea Oxford.

In prezent, nu exista un tratament si nici terapii care sa opreasca evolutia bolii Parkinson. Insa medicii considera ca deteriorarea progresiva a neuronilor produsa de Parkinson incepe cu mult timp inainte de aparitia propriu-zisa a simptomelor.

"Inca suntem la cel putin zece ani distanta de acea descoperire magica, in urma careia vom fi in stare sa incetinim evolutia bolii Parkinson. Dar, pentru a ajunge in acest punct, avem nevoie de un mijloc pentru a detecta boala intr-un stadiu precoce. Cele doua lucruri merg mana in mana", a precizat Clare Mackay.

Citeste si:
Richard Browning, inventatorul costumului de zbor individual, vine...
Richard Browning,...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.