Limba umana poate sa detecteze un al saselea gust, supranumit "gustul carbohidratilor", potrivit unui studiu realizat de cercetatorii din Noua Zeelanda.

Oamenii de stiinta au descoperit ca limba umana, capabila sa faca distinctia intre gusturile dulce, amar, sarat, acru si umami, poate sa detecteze si "gustul carbohidratilor", acele nutrimente care se descompun in zaharuri si asigura principala sursa de energie a organismului.

Studii anterioare au aratat ca anumite rozatoare pot sa faca diferenta intre glucide cu densitati diferite, in timp ce alte rozatoare pot sa diferentieze solutiile de carbohidrati de solutiile cu proteine, chiar si atunci cand si-au pierdut capacitatea de a detecta gustul dulce. O abilitate similara a fost detectata si la oameni, iar cateva studii au aratat ca atletii care au carbohidrati in gura in timpul unor probe sportive obtin rezultate sportive mai bune.

Mecanismele din spatele acestui fenomen erau pana de curand necunoscute. In noul studiu, publicat in revista Appetite, cercetatorii au cerut participantilor sa stranga un senzor intre degetul aratator si degetul mare atunci cand le erau aratate o serie de imagini. In acelasi timp, participantii, impartiti in trei grupuri, tineau in gura trei tipuri de fluide.

Primele doua tipuri contineau indulcitori artificiali - cu acelasi gust -, insa doar unul dintre ele continea carbohidrati. Voluntarilor din cel de-al treilea grup, de control, le-a fost oferita o solutie care nu continea nici indulcitori, nici carbohidrati. Atunci cand s-a folosit solutia cu carbohidrati, cercetatorii au remarcat o crestere cu 30% a activitatii in zonele cerebrale care controleaza miscarea si vederea.

Cercetatorii neozeelandezi considera ca aceasta reactie este determinata de gura, care informeaza creierul despre aceasta energie aditionala care patrunde in organism sub forma carbohidratilor. Acest studiu explica motivul pentru care produsele dietetice sunt adeseori considerate nesatisfacatoare si motivul pentru care bauturile carbogazoase par sa ii invioreze imediat pe atleti - chiar inainte ca organismul lor sa aiba timp sa transforme carbohidratii in energie.

Citeste si:
Dana Roba nu mai are gust și miros. Loviturile lui Daniel Balaciu...
Dana Roba nu mai are gust și...

Viitoarele descoperiri despre mecanismele din spatele acestui "gust al carbohidratilor" ar putea duce, potrivit autorilor studiului, la obtinerea unor produse alimentare artificial indulcite, care vor fi "la fel de satisfacatoare din punct de vedere hedonistic ca si produsele originale".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.