O ceasca de cafea neagra pe zi poate sa previna aparitia cariilor dentare, intrucat substanta activa dintr-un anumit sortiment de cafea contribuie la distrugerea bacteriilor care provoaca tartrul, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii brazilieni, informeaza dailymail.co.uk.

Cafeaua neagra, consumata cu moderatie, poate sa previna deteriorarea danturii, afirma cercetatorii brazilieni de Universitatea Federala din Rio de Janeiro, care au descoperit ca boabele dintr-un anumit sortiment de cafea detin proprietati antibacteriene.

Savantii brazilieni au testat un set de dinti de lapte - extrasi de la diversi pacienti minori - cu ajutorul unui extract de Coffea canephora, un sortiment folosit la fabricarea a circa 30% din totalul productiei mondiale de cafea. Ei au remarcat astfel ca substanta activa din cafeaua neagra distruge pelicula bacteriana care determina aparitia tartrului dentar - una dintre cauzele majore de degradare a dintilor, transmite MEDIAFAX.

Cercetatorii banuiesc ca antioxidantii de tip polifenol care exista in cafea sunt probabil responsabili pentru acest efect, insa este nevoie de o serie de studii suplimentare pentru a confirma aceasta legatura directa. Substanta activa ar putea fi extrasa din boabele de cafea si ar putea fi utilizata pentru aproduce apa de gura si pasta de dinti.

Cercetatorii avertizeaza, de asemenea, in legatura cu faptul ca aceasta bautura, atunci cand este consumata in exces, poate avea efecte negative asupra danturii.

Studiul a fost coordonat de profesorul Andrea Antonio si a fost publicat in revista Letters in Applied Microbiology. Un studiu separat a relevat faptul ca un efect similar a fost generat de substanta activa din frunzele de hamei folosite la fabricarea berii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.