Anestezia generala realizata inainte de varsta de un an poate avea efecte negative asupra memoriei in timpul copilariei si chiar la varsta adulta, potrivit unui studiu publicat luni, informeaza AFP.

Cercetatorii americani au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au comparat capacitatea de memorare in randul a doua grupuri de 28 de copii. Copiii din primul grup au suportat o anestezie generala inainte de varsta de un an, iar al doilea grup a fost cel de control.

Copiii, cu varste cuprinse intre sase si 11 ani, au fost testati pe parcursul unei perioade de 10 luni in privinta capacitatii de a-si aminti detalii din anumite desene, transmite MEDIAFAX.

"Copiii nu erau diferiti prin prisma inteligentei si a comportamentului, insa aceia care au suportat o anestezie generala au reusit scoruri semnificativ mai mici decat cei din grupul de control", afirma autorii acestui studiu publicat in revista medicala Neuropsychopharmacology, ce face parte din grupul editorial Nature.

"Deficitul de memorie, chiar cel minim, poate avea consecinte imediate, intrucat reduce capacitatea de invatare a copiilor", afirma cercetatorii de la Universitatea California din Los Angeles, autorii acestui studiu. In schimb, cercetatorii nu au remarcat nicio diferenta intre copiii care au suportat o singura anestezie si cei care au suportat mai multe anestezii inainte de varsta de un an.

Aceiasi cercetatori au realizat un studiu paralel, pe 33 de soareci, anesteziati in prima saptamana de viata, si au remarcat ca acestia recunosteau mai putin bine mirosurile in comparatie cu soarecii care nu au fost anesteziati. Niciunul dintre soareci nu suferise o trauma cerebrala, fapt care dovedeste, potrivit cercetatorilor, ca anestezia se afla intr-adevar la originea acelor pierderi de memorie.

Alte studii din trecut au dovedit ca anestezia poate sa distruga anumite celule nervoase si afecteaza functionarea sinapselor, insa impactul ei asupra memoriei umane nu fusese inca studiat.

Savantii americani sunt de parere ca este nevoie de o serie de studii suplimentare pentru a afla daca deficitul de memorie este reversibil la om. Pe langa interventiile chirurgicale, anestezia generala poate fi utilizata pentru a imobiliza bebelusii in timpul anumitor examene medicale precum RMN (imagistica prin rezonanta magnetica) sau in timpul aplicarii anumitor dispozitive.

Citeste si:
Studiu Infografic: Profilul clienților sistemelor fotovoltaice în...
Studiu Infografic: Profilul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.