Un asteroid de mari dimensiuni, supranumit "The Beast" ("Bestia"), care ar putea sa distruga un oras intreg, va trece duminica pe langa Terra, fara sa prezinte insa un risc de impact cu planeta noastra, au anuntat cercetatorii de la NASA.

Cu un diametru de peste 304 metri, acest asteroid, care a primit denumirea stiintifica "2014 HQ124", ar putea sa provoace o explozie de cateva megatone, ce ar distruge un oras de mari dimensiuni, daca s-ar ciocni cu Terra, informeaza MEDIAFAX.

Cercetatorii afirma ca "The Beast" va trece la o distanta de circa 1,6 milioane de kilometri de Terra. Aceasta distanta este de aproximativ trei ori mai mare decat distanta dintre Pamant si Luna.

"Exista zero sanse de impact", a declarat Don Yeomans, directorul programului Near-Earth Object implementat de NASA la Jet Propulsion Laboratory din orasul californian Pasadena.

"De fapt, e ceva aproape comun ca astfel de asteroizi sa treaca pe langa Terra. Obiecte la fel de mari precum 2014 HQ124 trec la fel de aproape de Pamant la fiecare cativa ani", a adaugat cercetatorul american.

Oamenii de stiinta de la NASA spun ca asteroidul a fost descoperit pe 23 aprilie si ca acesta este de cel putin 10 ori mai mare decat acela a carui explozie a ranit cateva mii de persoane in 2013 in orasul siberian Celiabinsk.

"The Beast" a fost descoperit de NEOWISE (Wide-Field Infrared Survey Explorer), un telescop spatial lansat de NASA cu misiunea de a monitoriza cometele si asteroizii care ajung in apropiere de Terra.

Asteroidul calatoreste prin spatiu cu o viteza de 50.400 de kilometri pe ora si a fost inclus de NASA in categoria "Asteroizi potential riscanti". Aceasta categorie include asteroizi cu diametre mai mari de 140 de metri si care se apropie la distante mai mici de 7,4 milioane de kilometri de Terra.

In prezent, aceasta categorie include 1.484 de asteroizi cunoscuti, insa niciunul dintre ei nu prezinta un risc semnificativ de coliziune cu Terra in viitorul apropiat.

Citeste si:
Un asteroid care rivalizeaza cu cele mai inalte cladiri din lume va...
Un asteroid care rivalizeaza...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.