Unul dintre secretele unui zambet sanatos consta in adoptarea unei diete alimentare corecte, care ne ajuta sa ne pastram zambetul stralucitor si gingiile sanatoase.

Medicul implantolog Taner Chemal, fondatorul clinicilor Implantodent, explica faptul ca un regim alimentar echilibrat, bogat in substante nutritive precum vitamina C, vitamina D si calciul, este esential pentru sanatatea orala, conform MEDIAFAX.

Potrivit doctorului Chemal, exista cinci grupuri principale de alimente ce trebuie evitate pentru a avea o dantura sanatoasa si stralucitoare:

- bauturile dulci

Atunci cand bacteriile din gura descompun zaharurile simple se produc acizi. Acizii demineralizeaza smaltul dentar si permit formarea cariei dentare. Toate bauturile racoritoare, inclusiv sucurile proaspete din fructe, constau aproape in intregime din zaharuri simple. Daca mai sunt si acidulate (carbogazoase), concentratia daunatoare de acizi va creste si mai mult. Exista studii facute de Asociatia Dentara Americana care demonstreaza caracterul nociv al acestor bauturi asupra smaltului, pe primul loc clasandu-se cele utilizate de sportivi.

- dulciurile

Fie ca vorbim despre bomboane sau prajituri, acestea au o mare concentratie de zahar rafinat, ceea ce duce la cresterea considerabila a nivelului de acizi din gura. Bomboanele, in special cele gumate, jeleurile si rahatul sunt cele mai periculoase, din cauza ca acestea adera puternic de suprafata dintilor si a lucrarilor dentare, ingreunand foarte mult misiunea de curatare a salivei.

- alimentele bogate in amidon

Amidonul este un component al alimentelor care ridica foarte mult concentratia de acid din cavitatea orala. Se gaseste din belsug in paine, produsele de patiserie, pastele fainoase, orez si cartofi. Cu cat amidonul din aceste alimente este mai procesat, cu atat va provoca un nivel mai mare de acizi in gura. Amidonul negatit din legume nu pune in pericol smaltul dentar.

- cerealele "gata preparate" pentru micul dejun

Citeste si:
Maurice Munteanu, declarații dureroase despre moartea tatălui său....
Maurice Munteanu, declarații...

Amestecul de zahar si amidon din compozitia acestora le confera un caracter nociv pentru smaltul dentar. Ca si in cazul produselor de patiserie care contin zahar si amidon procesat, aceste cereale sunt lipicioase si adera de dinti, functionand ca un magnet pentru placa bacteriana.

- cafeaua, ceaiul si vinul rosu

Daca sunt indulcite, aceste bauturi ridica nivelul de acizi din gura, slabind smaltul dentar. Sorbirea lor lenta le face si mai periculoase, deoarece determina valori ridicate ale acizilor pentru o lunga perioada de timp. Totodata, aceste bauturi pateaza dintii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.