Institutul medico-legal din Olanda (NFI) poate de acum sa dateze cu precizie amprentele digitale, au anuntat reprezentantii acestuia miercuri, precizand ca descoperirea va contribui intr-o buna zi la stabilirea vechimii amprentelor de la locurile unor crime petrecute cu multi ani in urma.

"Nu este Sfantul Graal in domeniul amprentelor digitale, dar este o descoperire foarte importanta", a declarat pentru AFP Marcel de Puit, cercetator la NFI, specialist in amprente digitale, care vorbeste despre o premiera mondiala.

"Politia ne intreaba cu regularitate daca putem sa datam amprentele gasite la locul producerii unei crime sau infractiuni. De exemplu, se produce o spargere si sunt descoperite amprentele vecinului. Aceste amprente pot ele sa ne faca sa il consideram suspect pe acel vecin sau ele dateaza de la ultima intalnire la o cafea intre vecini?", a adaugat el, potrivit MEDIAFAX.

"Datarea amprentelor permite sa identificam perioada in care un potential suspect se afla la locul crimei si amprentele care sunt pertinente pentru ancheta", a continuat Marcel de Puit.

Atunci cand o persoana atinge un obiect, lasa in urma ei o amprenta digitala, care semnifica urma lasata de pielea sa pe un anumit material. Aceste urme pot fi gasite si comparate cu o banca de date pentru a-i identifica pe suspecti, aceasta fiind o metoda utilizata in sistemele judiciare de la inceputul secolului al XX-lea. Aceste urme sunt constituite din transpiratie si sebum. Ele contin mai ales colesterol, acizi aminati si proteine.

"Compusii chimici din aceste amprente pot sa fie analizati", a explicat Marcel de Puit. "Unii dintre ei dispar cu timpul, iar proportia dintre aceste elemente chimice, raportate unele la celelalte, ne permite sa datam o amprenta digitala", a mai spus acesta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.