Expunerea la niveluri ridicate de hormoni masculini in timpul vietii intrauterine creste riscul bebelusilor de sex masculin de a dezvolta autism, au descoperit cercetatorii din Marea Britanie.

Cercetatorii de la Universitatea din Cambrigde considera ca studiul lor, efectuat pe un grup de peste 300 de baieti, contribuie la identificarea cauzelor autismului, o stare patologica ce afecteaza copiii de ambele sexe, dar este mai frecventa in cazul baieteilor.

Oamenii de stiinta au afirmat insa ca aceasta descoperire nu sugereaza ca autismul ar putea fi oprit prin blocarea hormonilor masculini - testosteronul si alti trei hormoni steroizi -, care au un rol important pentru dezvoltarea fetala, astfel incat inhibarea acestora ar putea fi prea riscanta.

Insa observatiile oamenilor de stiinta britanici, publicate in revista Molecular Psychiatry, surprind un fenomen important ce are loc in timpul vietii intrauterine, cand autismul ar putea fi declansat. Michael Lombardo si Simon Baron-Cohen, autorii studiului, au examinat mostre prelevate din lichidul amniotic pentru a afla daca exista vreun fenomen ce are loc in acest mediu timpuriu al dezvoltarii fatului care sa explice aparitia autismului.

Acestia au descoperit ca, in cazul unui grup de 128 de baieti care au dezvoltat ulterior autism, nivelurile de hormoni steroizi din lichidul amniotic erau, in medie, deosebit de ridicate.

In schimb, in lichidul amniotic prelevat de la un grup de control de 217 baieti fara autism, pe cand acestia erau bebelusi, acesti hormoni erau prezenti intr-o cantitate mult mai redusa.

"Acesta este unul dintre cei mai timpurii biomarkeri genetici identificati in cazul copiilor care au fost diagnosticati cu autism. Stiam deja ca un nivel prenatal ridicat de testosteron este asociat cu o dezvoltare sociala si a limbajului mai lenta, cu o atentie mai mare fata de detalii si cu mai multe trasaturi specifice autismului. Acum, pentru prima oara, am aratat ca nivelul acestor hormoni steroizi este ridicat in cazul copiilor diagnosticati cu autism. Deoarece unii dintre acesti hormoni sunt produsi in cantitati mult mai mari in cazul barbatilor decat al femeilor, acest lucru ne-ar putea ajuta sa explicam de ce autismul este intalnit mai frecvent in cazul copiilor de sex masculin", a precizat Simon Baron-Cohen.

Citeste si:
Consumul a patru pahare de vin într-o săptămână, pot crește riscul...
STUDIU: Consumul a patru...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.