Aproape 2,1 miliarde de persoane - respectiv 30% din populatia mondiala -, din care peste 62% provin din tarile in curs de dezvoltare, sunt supraponderale sau sufera de obezitate, conform unui studiu american.

"Obezitatea este o problema care afecteaza pe toata lumea, indiferent de varsta sau venituri, oriunde in lume", a declarat Christopher Murray, directorul Institutului de evaluare a sanatatii de la Universitatea din Washington, care a analizat datele obtinute din 188 de tari.

Intre 1980 si 2013, proportia persoanelor cu un indice de masa corporala (IMC) de peste 25 de puncte - limita dincolo de care oamenii sunt considerati supraponderali - a trecut, la nivel mondial, de la 28,8% la 36,9% in cazul barbatilor si de la 29,8% la 38% in cazul femeilor, conform studiului publicat in revista medicala The Lancet, din Marea Britanie.

Indicele de masa corporala este raportul dintre greutatea exprimata in kilograme si patratul inaltimii. Un indice de peste 30 de puncte este considerat un simptom al obezitatii, in cazul adultilor. Adultul care are un indice situat intre 25 si 30 este considerat supraponderal.

In randul tarilor dezvoltate, Statele Unite, Marea Britanie si Australia ocupa primele locuri in privinta numarului de persoane cu varsta de peste 20 de ani obeze sau supraponderale, cu o proportie de peste 60%. In ceea ce priveste tarile in curs de dezvoltare, daca obezitatea reprezinta o exceptie in anumite tari din Africa, precum Burkina Faso si Ciad, alte tari din Orientul Mijlociu, America Latina si Oceania au depasit deja tarile occidentale.

Tarile reprezentative in acest sens sunt Egipt, Libia, Arabia Saudita, Oman, Bahrein si Kuweit, unde numarul de persoane supraponderale si obeze a crescut considerabil, afectand peste 70% din persoanele cu varsta de peste 20 de ani.

Aceasta tendinta este regasita in mai multe tari din America Latina (Mexic, Salvador, Costa Rica, Honduras, Chile, Paraguay) si mai ales in micile insule-stat din Oceanul Pacific (Tonga, Kiribati si Samoa), unde nivelul a depasit 80% in randul populatiei cu varsta de peste 20 de ani.

Citeste si:
SONDAJ: Ce părere au bucureștenii despre Nicușor Dan în funcția de...
SONDAJ: Ce părere au...

In paralel cu cresterea numarului de persoane supraponderale a scazut varsta de la care se manifesta simptomele obezitatii: intre 1980 si 2013, numarul de copii si adolescenti obezi sau supraponderali a crescut cu 50% la nivel mondial.

"Aceasta crestere este extrem de nelinistitoare (...) in masura in care obezitatea infantila poate avea consecinte grave asupra sanatatii, mai ales cardiovasculare, asupra diabetului si a numeroase forme de cancer", a subliniat cercetatoarea Marie Ng, care a coordonat studiul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.